Crna Gora je ovih dana jula 2017.godine u plamenu. Vatra koja guta drveće, makiju i sasušenu travu, zapaljena je još davnog septembra 2015.godine na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog u Podgorici. Ono prase na ražnju na podgoričkom bulevaru simbolično je predstavljalo fitilj kojim je započeo specijalni rat protiv Crne Gore iza kojeg stoji jedna velika sila, nezadovoljna  strateškim spoljnopolitičkim opredjeljenjem Crne Gore, s jedne strane, i zaštitini civilizacijski znak njihovih pomagača unutar Crne Gore, sa druge strane. 

Vatra koja je progutala velike površine šuma u Crnoj Gori bila je povod za mnoge medijske manipulacije
Vatra koja je progutala velike površine šuma u Crnoj Gori bila je povod za mnoge medijske manipulacije


U međuvremenu se, u istoj režiji, desio pokušaj oružanog prevrata na dan parlamentarnih izbora 16.10.2016.godine. Zahvaljujući slučaju izbjegnuto je krvoproliće. Nekako je sve mirisalo na scenariste sa kijevskog Majdana i strategiju koja silom ostvaruje svoje geopolitičke planove, nemajući ništa atraktivno i primamljivo u svom djelovanju što bi ih učinilo poželjnim saveznikom i strateškim partnerom.

Uprkos otvorenom mešetarenju, miješanju u suverena prava Crne Gore i opstrucijskom i nasilnom djelovanju njihovih pomagača u Crnoj Gori, Rusija nije uspjela da spriječi pristupanje Crne Gore NATO savezu 05.06.2017.godine, kada je Crna Gora postala 29.član najjačeg vojnog saveza i odbrambenog sistema na planeti.

U pomoć Crnoj Gori je posle Ukrajine i Švajcarske pritekla i Bugarska- sve članice NATO saveza
U pomoć Crnoj Gori je posle Ukrajine i Švajcarske pritekla i Bugarska- sve članice NATO saveza

Upravo tih dana sam upitan od strane novinarke Radio Slobodne Evrope, ruske redakacije, da li očekujem prestanak miješanja Ruske federacije u unutrašnja pitanja Crne Gore nakon njenog pristupanja NATO savezu. Imajući na umu podijeljenost Crne Gore i po nacionalnom, i po političkom, i po civilizacijskom, i po strateškom opredjeljenju, odgovorio sam da naravno da očekujem korišćenje turbulentne situacije u Crnoj Gori i upotrebu onih političkih snaga u Crnoj Gori koji se nikada nijesu i koji se nikada neće pomiriti sa opredjeljenjem Crne Gore da budu dio zapadnog svijeta i zapadne civilizacije. U nekom mogućem scenariju nabrojao sam sve što mi se činilo najpogodnije i najrealnije kao instrument koji bi ruski mešetari mogli zloupotrijebiti ne bi li doveli na vlast „svoje ljude“, preko kojih bi promjenili geopolitički položaj Crne Gore u skladu sa svojim planovima. Nekako mi se nije činilo realnim da je moguće drastično urušiti ekonomski sistem Crne Gore djelovanjem Ruske federacije, ili pak opstrukcijama njihovih pomagača i simpatizera unutar Crne Gore.

Ruskinja čija je kuća oštećena, na svom Facebook profilu je javno prozvala rusku Gazetu zbog širenja lažnih informacija
Ruskinja čija je kuća oštećena, na svom Facebook profilu je javno prozvala rusku Gazetu zbog širenja lažnih informacija

Propaganda koja je vođena u ruskim medijima protiv Crne Gore, ocrnjujući crnogorsku turističku ponudu primitivnim i masnim lažima, poput toga da se ubijaju Rusi u Crnoj Gori, siluju ženski turisti, da je prljavo i da vladaju teške zaraze, razne boleštine i tome slično, kao i zabrana uvoza crnogorskih vina, nije mi se činilo mnogo učinkovitim. Što se tiče propagamdnih laži o crnogorskom turizmu i ljepotama Crne Gore, one su demontirane od samih građana Ruske federacije i Rusa koji su privremeno ili stalno nastanjeni u Crnoj Gori. U stvari, ta prljava anticrnogorska kampanja upravo se, zahvaljujući običnim građanima Rusije, kroz njihov demanti, pretvorila u izvanrednu kampanju i promociju Crne Gore putem interneta i društvenih mreža. I sve je to rezultiralo izuzetnom posjetom turista iz Rusije u junu, uvećavajući ukupan broj noćenja na crnogorskom primorju u odnosu na prošlu i prošle godine preko 40%.

Nije nepoznato da je turizam glavna privredna grana Crne Gore, da prihodi od turizma u najvećoj mjeri utiču na spoljnotrgovinske bilanse Crne Gore i obezbjeđuju finsnsijsku stabilnost u uslovima eura kao zvanične valute. Zato i ne čudi što je glavna opasnost i mogući udar na ekonomsku stabilnost Crne Gore planiran preko urušavanja prihoda od turizma. Razmjere beskrupuloznosti malo koji iole pristojan čovjek je teško mogao predvidjeti.

Jedan deo medija iz Srbije, koje predvodi Blic, godinama vode anticrnogorsku kampanju kao posledicu političkih i ličnih ambicija uredništva ovog tabloida
Jedan deo medija iz Srbije, koje predvodi Blic, godinama vode anticrnogorsku kampanju kao posledicu političkih i ličnih ambicija uredništva ovog tabloida
Blic

Imala je Crna Gora i ranijih godina požare na svojoj teritoriji. Bilo je stočara koji su paljenjem trave obezbjeđivali sebi i stoci svježu travu, bilo je na sjeveru Crne Gore paljevina zbog berbe pečuraka, postojale su i ranije krhotine stakla koje su mogle izazvati požar,  bacani su i ranije pikavci... Ali je sve to bilo relativno kontrolisano stanje koje nije nikada izazvalo neke drastične posljedice. Kako je sve manje stočara, bojim se da je i manje razloga za paljenje suve trave po brdima obraslim makijom. Što se tiče suše,  ni ovog jula suša bila „najsušnija“ koju pamtimo, štaviše, pa je pitanje šta očekivati u avgustu, kada i drveće bude suvo kao barut?

Hronika slučajnosti

Počelo je krajem juna, da bi početkom jula krenula serija požara po Crnoj Gori. Ili je plamen širen bluetoothom ili je ipak umješana ljudska ruka u širenju požara, tako da je plamen u pojedinim slučajevima pokrenut sa više mjesta istovremeno. Veliki šumski požar je zahvatio borovu šumu na poluostrvu Luštici, kod Plavih horizonata, 03.07.2017.godine. Istog dana u Podgorici je izbilo preko 20 požara, a vatra je ugrozila više kuća i izazvala štetu na voćnjacima i brojnim zasadima.

Od 1. jula do 8.jula bilo je ukupno 240 požara. Veliki požar buknuo je 9.jula u Donjem Grblju. Petnaestak vatrogasaca sa pet vozila uspjelo je da odbije vatru i spasi da vatra ne zahvati stambene objekte u selu Lješevići. Gorjelo je u Vranoviće, Pobrđe, Kubase, Glavatičiće.

LJUBOVIĆ, brdo u glavnom gradu Crne Gore - U jednom danu je u gradu buktalo 47 požara
LJUBOVIĆ, brdo u glavnom gradu Crne Gore - U jednom danu je u gradu buktalo 47 požara

U Podgorici je 10. jula, u periodu od 24 časa, buknulo 47 požara: Golubovci(6), Stari Aerodrom(5), krug Radoja Dakica(3), Pavlovine(2), Bolje sestre(2), Maraguzi(2), Centar(3), Donji kokoti(2), Dajbabe(2), Zagoric(2), Zabjelo(2), Blok 9, Šukuruc, Mareza, Masline, Tološi, Gosici, Gornja Gorica, Kotrabudan, Cvijetin brijeg, Novi grad, Tuzi, Mahala, Gornji kokoti, Ljajkovici, Donja Gorica. U zagradi je broj požara u jednom mjestu.

Tog dana i sljedećih dana čitav Bokokotorski zaliv je bio zarobljen dimom.

U Podgorici je 12.jula izbilo 67 požara! Služba zaštite Glavnog grada gasila je od početka jula pa do 12og jula požare na više od 400 lokacija!

Kroz dva dana, 14. jula, u Podgorici je izbilo 52 požara koje je vjetar dodatno razbuktao.

Nadležni govore o očigledno namjerno izazvanim požarima jer su paljeni „na onim mjestima na kojim je apsolutno nemoguće gasiti“. Tog dana izbija veliki požar u Sutorini, nadomak Herceg Novog. Na području Cetinja požari su aktivni od Velestova do Gornje Markovine, na Kopitniku i Garaču. U jednom trenutku požari su se protezali u dužini od oko 20 kilometara.

Premijer Crne Gore, Duško Marković: Verujemo da ima namernog izazivanja požara. Ne verujem da je ovo rezultat samo vrućina i nepažnje, nego i destrukcije
Premijer Crne Gore, Duško Marković: "Verujemo da ima namernog izazivanja požara. Ne verujem da je ovo rezultat samo vrućina i nepažnje, nego i destrukcije"

Preko 50 požara bukti u Podgorici 15. jula.

Nešto prije ponoći 16. jula, u priobalju hercegnovskog dijela Luštice, nedaleko od Rosa, tačnije od Potkopa desno prema izlazu iz zaliva, buknuo je požar nevjerovatnom brzinom, za svega petnaenaestak minuta, vatra je, potpomognuta jakim sjeveroistočnim vjetrom, izbila do gornjeg puta, proširila se u dva kraka, jedan ka vrhu, drugi ka Dobreču.

Istog dana u Podgorici je gorjelo u Kokotskom polju, na Marezi, u Piperima i u Tološima. Požar je izbio i na Ljuboviću, brdu u samom gradu, a u posljednjem trenutku su spašena vozila na parkingu kod Delta sitija, poznatog šoping mola. U blizini City mall-a bila su aktivna dva odvojena požara, jedan u krugu Duvanskog kombinata, a drugi iza tržnog centra. Situacija je bila kritična, bili su ugroženi i objekti.
Kritično je bilo i na putu Podgorica- Danilovgrad, u mjestu Lužnice, gdje je gorjelo brdo.

Na području glavnog grada bilo je 33 aktivna požara. Pored Ljubovića, narednog dana bila su aktivna još dva veća požara i to u Ponarima (Vukovci) i u Kućama Rakića, gdje je izgorio jedan magacin i pričinjena je velika materijalna šteta. U večernjim časovima izbio je požar u blizini tehničkih fakulteta u Podgorici. Istog dana, 17. jula, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć.

U više crnogorskih opština i dalje bukte požari
U više crnogorskih opština i dalje bukte požari

U više crnogorskih opština i dalje bukte požari. U Tivtu i Herceg Novom 18. jula gori na nekoliko lokacija, kao i u Podgorici. Iz Direktorata za vanredne situacije su kazali da aktivinih požara ima i u Nikšiću, Danilovgradu i na Cetinju.

Premijer Crne Gore, Duško Marković, je zakazao hitnu sjednicu Biroa za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi na kojoj će sagledati stanje u Crnoj Gori koje su izazvali požari.

U Tivtu i Herceg Novom , dana 19. jula je situacija nepromijenjena. Požara ima i u Podgorici, na Cetinju i u Danilovgradu. Na teritoriji Opštine Podgorica su bila aktivna četiri požara: u Piperima, Kopilju, Seocama, Gornjim Mrkama.

U Opštini Danilovgrad, aktivni požari su u Andićima do Donjih Zagarača, Kupinovo i u Gornjim.
Na teritoriji Opštine Cetinje su aktivni požari u Lastvi Čevskoj i na Markovini i približavaju se objektima. Na Carevom Lazu takođe gori. Požar je aktivan i u mjestu Grabovac, u kotorskoj opštini.

U Opštinama Tivat i Herceg Novi -  aktivni požari su Solila , Topliš, Grabovac, Zabrđe, Đuraševići, Plavi horizonti, Malta, Konjevići i Ravni vrh. Hercegnovski vatrogasci poslali su apel svim građanima koji mogu da dođu i pomognu u gašenju požara na Sutorini. Pripadnici SZS Nikšić su intervenisali u Podbožuru i Macavarama, kako bi spriječili širenje vatre koja se približavala kućama.

Od 21.jula 2017.godine, još su aktivni požari na više lokacija u Danilovgradu, Tivtu, Herceg Novom i Cetinju. 

POGLEDAJTE VIDEO: Akcija spasavanja crnogorske policije 

Ko se odazvao pozivu za pomoć 

Ukrajina se odazvala pozivu Crne Gore i poslala je protivpožarni avionAN 32P,  čiji je kapacitet 8000 litara vode, Švajcarska višenamjenski helikopter Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode, Bugarska helikopter MI 17, kapaciteta 2000 litara vode, Hrvatska je poslala dva kanadera, a iz Izraela su stigli avion izraelskog ratnog vazduhoplovstva Hercules -130J, kao i dva vazduhoplova tipa Air Tractor koji imaju kapacitet nosivosti po 3000 kubika vode.

Zahvaljujući međunarodnoj pomoći i pomoći u okviru NATO saveza, situacija je koliko – toliko pod kontrolom.
Zahvaljujući međunarodnoj pomoći i pomoći u okviru NATO saveza, situacija je koliko – toliko pod kontrolom.


Zahvaljujući međunarodnoj pomoći i pomoći u okviru NATO saveza, situacija je koliko – toliko pod kontrolom. Iako ruski propagandni portal u Srbiji, Sputnjik, maliciozno piše da su se ‘’građani Crne Gore upravo ovih dana mogli uvjeriti da NATO takođe na raspolaganju ima i “nevidljive avione” za gašenje požara“, osim onih za operativna dejstvau slučaju vojnog vojnog sukoba [1]

„I pored bespoštednih napora građana, vatrogasaca i vojske na suzbijanju požara, na vidjelo je izašla činjenica da, nažalost, Crna Gora trenutno nema ni blizu potrebnu kadrovsku i tehničku opremljenost za nošenje sa vanrednim situacijama ozbiljnijih razmjera.
U medijima je takođe zapaženo da iako je pomoć iz inostranstva, koja bi olakšala napore vatrogasaca, zvanično zatražena, za sada od nje nema nema ništa, pa je sva težina situacije ostala na plećima domaćih snaga. Naročito je upadljivo odsustvo bilo kakve pomoći od strane NATO partnera, s obzirom da je argument o priticanju  u pomoć od strane Alijanse u sličnim situacijama, do juče u Crnoj Gori korišćen kao jedan od ključnih u kampanji za uvlačenje zemlje u taj vojni savez.“ - piše Sputnjik [2]

Urednici i novinari Sputnjika, portala bliskog Kremlju, nisu skrivali zadovoljstvo tragedijom koja je pogodila Crnu Goru u sred turističke sezone
Urednici i novinari Sputnjika, portala bliskog Kremlju, nisu skrivali zadovoljstvo tragedijom koja je pogodila Crnu Goru u sred turističke sezone
Sputnik

Prije toga su iz Demokratskog fronta optužili vlast Crne Gore za obmanu da će članice NATO saveza priteći u pomoć:

“ Ova teška situacija je još jednom pokazala da je vlast nespremna i nesposobna za ovakve nepogode i da nema kapaciteta da odgovori na ovakve izazove. Takođe, vlast je obmanula građane obećanjima da će NATO priskočiti u pomoć Crnoj Gori u slučaju ovakvih i sličnih situacija. Svjedoci smo da u ovim teškim trenucima za Crnu Goru građani jedino mogu da se oslone jedni na druge, jer slabo opremljene i malobrojne vatrogasne jedinice su već na ivici izdržljivosti. Već na prvom većem ispitu pala je u vodu ona velika priča o tome kako će CG biti  >ravnopravna za stolom<  u Briselu - NATO je jednostavno ostavio na cjedilu svog >saveznika<, zemlju koja je >punopravna< članica. To nas vraća na one velike poplave koje su prije nekoliko godina pogodile CG, a od NATO-a je tada stigla pomoć u vidu 17 pari desnih čizama. Tako i danas, nigdje NATO aviona da gase požare, nigdje tih čuvenih vojnih trupa da učestvuju u spasavanju ljudskih života i imovine. ...
Očigledno je da će jedini avioni NATO koje je vidjela CG biti oni koji su ubijali naš narod 1999. godine”,  piše u jednom od saopštenja DF-a [3]

Podgoričke dnevne novine DAN iskoristile su požare po Crnoj Gori da razvesele svoje čitaoce karikaturama sa sličnim porukama.

Političke požare je trebalo dobro politički iskorisiti. A neumjesnost? Kad je ta politička „ideja“ vodila računa o tome? Za njih su sva sredstva dozvoljena i opravdana.

Uredništvo tabloida Dan, na čijem je čelu Nikola Marković suprug direktorke MANS-a prednjači u protivljenju priključenja Crne Gore EU i NATO
Uredništvo tabloida Dan, na čijem je čelu Nikola Marković suprug direktorke MANS-a prednjači u protivljenju priključenja Crne Gore EU i NATO
Dan

Kolike su razmjere štete teško je utvrditi, posebno koliko će izazvane paljevine imati odraz na turističku sezonu. O tome koliki je uspjeh strategije „što gore to bolje“ koja je godinama strategija nekih političkih organizacija iz opozicije u Crnoj Gori i koja je očigledno našla saveznika izvan Crne Gore, sudićemo nakon turističke sezone. Vjerovatno će sve što se događalo proteklih nedjelja imati odraza na ekonomsku sliku Crne Gore, te je nužno internacionalizovati ovaj još jedan udar na Crnu Goru.

Mediji u Srbiji i Rusiji… 

Mediji u Srbiji su se bavili požarima u Crnoj Gori uglavnom kao o prirodnoj katastrofi, pripisujući izazivanje požara ljudskom nemaru. Ipak, recimo B92 nije mogao žmuriti na vanredno ogroman broj požara, pa su u pomoć pozvali psihijatra koji je trebalo da požarima da ton kako se radi o patologiji i ljudima koji nalaze smirenje u vatri koju prouzrokuju. Dakle, ima namjere, ali ona nije ni slučajno izazvana političkim razlozima već patologijom. Mada se u konačnom i radi o patologiji.

Ne sjećam se da je ijedan medij, uključujući i crnogorske (osim podgoričkih Dnevnih novina i portala CDM koji ih je preneo ) ni u tragovima  požare povezao  sa nastavkom specijalnog rata protiv Crne Gore. Bez razlike da li je zločinačka ruka koja podmeće požare vlasnik crnogorskog ili ruskog pasoša. 

Vatra zapaljena na Bulevaru Svetog Petra cetinjskog oktobra 2015.godine od strane obožavalaca Rusije, tinja do požara tokom turističke sezone, leta 2017.
Vatra zapaljena na Bulevaru Svetog Petra cetinjskog oktobra 2015.godine od strane obožavalaca Rusije, "tinja" do požara tokom turističke sezone, leta 2017.

U maskiranju onoga što se dešava dobro će doći albanski državljanin koji je uhvaćen zbog paljenja trave u dvorištu. Nažalost, oni koji su upalili najveći broj požara neće biti tako lako otkriveni niti će oni tako javno to činiti.

U Srbiji su 2014.godine bile katastrofalne poplave. Stanovnici Crne Gore su pokazali veliku empatiju za ono što se događalo u Srbiji u to vrijeme. Nažalost, veliki broj komentara po internetu, na srpskim sajtovima, pokazuje odsustvo svake empatije, blago rečeno. Čak se nude kanisteri sa zapaljivim sredstvima. Irena Đorđević iz Kraljeva, sa osjećajem ogorčenosti, piše sajtu beogradskog dnevnika Blic: ''Komentari su vam užas ... Zar nije Crna Gora nama pomagala kad su bile poplave? Klošari jedni, samo lajete i širite mržnju i brukate našu zemlju Srbiju ...“

Komentari pod političkim nabojem tokom vatrene stihije
Komentari pod političkim nabojem tokom vatrene stihije
Blic

Bilo je tu još teških riječi koji nijesu za javnost. Komentari mržnje, odnosno radovanja, u dobroj mjeri pokazuju u kojoj mjeri postoji netrepjeljivost prema nezavisnoj Crnoj Gori i njenom strateškom opredjeljenju, bez obzira da li su pisci  poruka iz Crne Gore ili iz Srbije. I koliko postoji potencijalnih dobrovoljaca za uništenje Crne Gore, ili, bolje rečeno, koliko ima onih kojima se ovakva Crna Gora ne sviđa i koju Crnu Goru vide kao svoju, rusku/srpsku, „bratsku“ koloniju.

Požari u Crnoj Gori dobrodošli su ruskim medijima lojalnim Kremlju, koji su gotovo trijumfalistički i sa velikom dozom zlobe izvještavali situaciji u Crnoj Gori [4]

Što su revnosno prenosili kontinuirano i tradicionalno dugogodišnje anticrnogorski beogradski dnevnik Blic [5] i, dakako,  redovno skoro svi proruski portali [6] i nedeljnici u Srbiji [7]

Sputnik

Na Prvom kanalu ruske državne televizije u informativnim emisijama i udarnim terminima, kao i na medijskom glasilu GRU i ruske vojske TV Zvezda, ovih dana emitovani su prilozi koji prikazuju situaciju u Crnoj Gori kao katastrofalnu i Crnu Goru kao nesigurnu destinaciju za ruske turiste.

Na državnoj televiziji Россия 1, u glavnim vijestima, emitovan je prilog u kome se navodi da je čitavo Sutomore evakuisano, Tivat takođe, dok „300 bespomoćnih turista spava na plaži“. Prilozi su odisali velikom količinom zlobe i zluradosti [8]

Prikazane su i izjave nezaobilaznog izvora svih anticrnogorskih medija, Marka Milačića, i nekog navodnog turizmologa, Igora Damjanovića, koji predviđaju brzi krah crnogorskog turizma. 

Policija u Herceg Novom 24.07: Osmanaestogodišnji Poljak cigaretom zapalio šumu iznad plaže Žanjice
Policija u Herceg Novom 24.07: Osmanaestogodišnji Poljak cigaretom zapalio šumu iznad plaže Žanjice

Broj požara u Crnoj Gori, koji bi bio užasavajući i za zemlje stotinama puta većim i brojnijim od Crne Gore, neminovno nameće zaključak da se radi o namjerno izazivanoj opasnosti sa željom da se izazovu teške posljedice, posebno po ekonomiju zemlje i standard stanovništva. To je klasičan način da se izazove nezadovoljstvo stanovništva i ostvare ciljevi koji nijesu mogli biti ostvareni drugim putem. Samo logičko razmišljanje, imajući u vidu događanja u posljednjih nepune dvije godine, teško može pronaći motiv u nekim drugim događanjima ili idejama.

Smiješno je tvrditi da bi neko ko je privržen državi Crnoj Gori iz nehata ili zbog prehrane stoke nakon tolikog broja požara, nadljudskih napora vatrogasaca, štete načinjene društvu, i dalje nastavio sa takvim ponašanjem. Više je nego jasno da se radi o smišljenom aktu protiv Crne Gore. Bilo da je motivisan nečijim instrukcijama, bilo mržnjom i osvetom. Što se mene tiče, bez obzira što ne mogu pružiti dokaze za tu tvrdnju, potpis je očigledan.