U finale ovogodišnjeg trećeg Podgoričkog novinarskog foruma ušlo je čak šest tekstova sa našeg portala, a rad "Opstrukcija istine: Treći metak i politička pozadina atentata na Zorana Đinđića" antidot tima - Miloša Ćirića, Snežane Čongradin i Matje Stojanović - osvojio je jednoglasnom odlukom žirija prvu nagradu u oblasti pisanog novinarstva. Osim nagrađenog teksta, u kategoriji radova pisanog novinarstva posebno je izdvojen tekst Slobodana Jovanovića „Crkveni sporovi u Crnoj Gori: Stoljeće političkih zloupotreba religije“.  U finale su ušli i rad Antidot autora Ivice Proface – “Branitelji Šatorske revolucije”, Zija Dizdarevića – “Srebrenički nespokoji”, potom  tekstovi, Ivane Jovanović“Usamljeni Vukovi sa Balkana” I Lidije Valtner - "Daleko od očiju javnosti: Slučaj Jelova gora - Tajni razgovori Tužilaštva i osumnjičenog", kao i rad “Dosije Šarić: Pravosuđe i mediji kao politički instrumenti”.

Tekstovi su se takmičili u konkurenciji od preko 130 radova, iz 60 redakcija i šest zemalja regiona, koji su stigli na konkurs za dodeljivanje ove prestižne nagrade.

Tekst "Opstrukcija istine: Treći metak i politička pozadina atentata na Zorana Đinđića", kojem je žiri jednoglasno dodelio prvu nagradu za najbolje autorsko delo pisane reči je, svakako, jedan od najsveobuhvatnijih do sada napisanih radova na temu političke pozadine ubistva Zorana Đinđića. Na više od trideset strana analiziraju se činjenice koje su prethodile ubistvu srpskog premijera, sam čin ubistva, sudski proces koji je usledio, ali i celokupni političko društveni kontekst koji seže do današnjih dana i onemogućava istragu o političkim inspiratorima tog zločina. Ovaj tekst govori o zamagljivanju odgovornosti u vezi sa politiĉkom pozadinom atentata, o 5. oktobru, odnosu Koštunice i Đinđića, o Koštuničinoj odbrani Miloševića i Miloševićevog DB-a, medijskoj hajci na Zorana Đinđića, o samom atentatu, akciji Sablja, dolasku Koštunice i Tadića na vlast, suđenju atentatorima i odgovornosti tužioca Miljka Radisavljevića za opstrukciju pokušaja otkrivanja političke pozadine atentata.

Andrej Nikolaidis dobitnik godišnje nagrade za doprinos profesionalnom novinarstvu „Miodrag Vukmanović“
Andrej Nikolaidis dobitnik godišnje nagrade za doprinos profesionalnom novinarstvu „Miodrag Vukmanović“

Treći podgorički novinarski forum okupio je i ove godine predstavnike najznačajnijih regionalnih medija i najuticajnije reprezente novinarske profesije na dvodnevnoj konferenciji u Podgorici. Crnogorski novinar i publicista Andrej Nikolaidis dobitnik je glavne nagrade za doprinos profesionalnom novinarstvu "Miodrag Vukmanović", a priznanje za novinarski rad primio je i Boško Jakšić, kolumnista Politike. Posebna priznanja za najbolji rad u oblasti RTV novinarstva dobili su i Marija Arnautović, Radio Slobodna Evropa, Sarajevo, Bosna i Hercegovina sa radom „Trajno privremeni“Nataša Baranin sa dokumentarnim filmom “Velika veliki zločin” koji je emitovan na Javnom servisu Crne Gore; Tim Rakonjac, Andrijašević, Adamović i Terzić sa dokumentarnim filmom “Crna Gora u prvom svjetskom ratu“ koji je takođe emitovan na Televiziji Crna Gora i Selma Boračić, Bosna i Hercegovina, redakcija Radio Slobodna Evropa sa radom „Smiraj za sina, oca i djeda“.

Priznanje za Antidot na PNF 2015
Priznanje za Antidot na PNF 2015

U kategoriji radova pisanog novinarstva izdvojeni su, pored radova sa našeg portala, i serija tekstova o spornim poslovima u Opštini Budva – „Poslovi „teški“ skoro sedam miliona“, autora Draško Đuranović, koji su objavljeni u listu Pobjeda. Uroš Skerl Kramberger sa portala Dnevnik.si iz Slovenije izdvojen je za seriju testova o emigrantskoj krizi, a Faruk Vele iz bosanskohercegovačkog Dnevnog avaza za tekst „Bakir Bay počni se konačno baviti Bosnom!“