• Milan Jovanović

  Milan Jovanović
  Novinar

  Milan Jovanović bio je 2014. godine jedan od inicijatora i osnivača nezavisne medijske mreže Zapadnog Balkana Antidot. Novinarsku karijeru započeo je kao gimnazijalac u Novom Sadu, a profesionalnu novinarsku karijeru još kao student filozofije na Beogradskom univerzitetu u listu omladine Jugoslavije ’’Mladost’’ gde če postati i najmladji glavni i odgovorni urednik u njegovoj istoriji. Bio je i urednik teorijskog časopisa ’’Ideje’’. Kao novinar sarađivao u skoro svim glavnim listovima i nedeljnicima u svim republikama, nekadašnje Jugoslavije. Najplodniji deo njegove novinarske karijere vezuje ga za televiziju - kao novinara, urednika i producenta. Prva tv-iskustva stekao je na RTV Zagreb, a potom RTV Beograd gde će biti prvi glavni urednik Trećeg kanala 3KTVB, a potom i prvi glavni urednik preve emisije vesti na engleskom jeziku The Belgrade Evening Report .Bio je u prvom timu prvog Jutarnjeg programa u Jugoslaviji na TVBeograd, a od 2006. do 2008. i izvršni producent Jutarnjeg programa Fox Televizije u Srbiji, posle čega se profesionalno angažuje u NVO Forum za bezbednost i demokratiju čiji je osnivač i direktor od 2004. a od 2012. je i njegov Predsednik.

 • Jakša Šćekić

  Jakša Šćekić
  Novinar

  Novinar iskustva dužeg od 40 godina u srpskim i stranim medijima, završio je profesionalnu karijeru kao televizijski producent u birou Reuters u Beogradu. Posle diplomiranja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, započeo je novinarsku karijeru u štampanim medijima, ali se uskoro prebacio na Radio-televiziju Beograd (RTB) kao izveštač i producent gradskog programa Beograda, a potom i na vesti na Kanalu 1. Jakša je osnovao popularni Treći kanal i bio glavni urednik prvog ikada satelitskog TV programa u regionu. Njegove stručne oblasti su i satelitska i kablovska televizijska tehnologija. Za Sky news počeo je da radi 1993. godine kao šef biroa za istočnu Evropu, u Beogradu. Izveštavao je o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, NATO operaciji na Balkanu, ratu u Iraku i putovao Evropom za Sky News. Većinu vremena proveo je u Iraku gde je vodio operacije Sky News tokom i posle režima Sadama Huseina. Takođe je radio i u biroima Sky News u Moskvi, Vašingtonu i Briselu. Jakša je jedan od najistaknutijih blogera na Internet stranici popularne i nezavisne TV i radio stanice B92, a bio je gost nekoliko panel diskusija o međunarodnoj politici i Srbiji. Oženjen je i ima dva odrasla sina. Predaje televizijsko i ratno novinarstvo u Beogradu.

 • Boško Jakšić

  Boško Jakšić
  Novinar

  Rođen u Beogradu 1949. gde se školovao i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. U Politici se zaposlio 1972. i ubrzo prelazi na Spoljnopolitičku rubriku lista. Dugo se bavio Bliskim istokom: rat u Libanu, islamska revolucija u Iranu, izraelsko-palestinski sukob, iransko-irački rat, Prvi zalivski rat. Izveštavao o ratu u Kampućiji, o gladi u Etiopiji, intervenciji u Avganistanu 2001. i ratu u Libanu 2006. Tokom 1984. radio u Vašingtonu kao stipendista The Washington Posta. Pet godina bio stalni dopisnik Politike iz Kaira. Bio urednik spoljne rubrike a u periodu 1993-94. v.d. glavnog urednika. Četiri godine je bio stalni dopisnik iz Rima. Tokom karijere intervjuisao mnoge ugledne ličnosti: Leha Valensu, Indiru Gandi, Sirimavo Bandaranaike, Jasera Arafata, Masima D’Alemu, Abdulaha Gula… Do odlaska u penziju 2014, posle punih 40 godina u Politici, bio je urednik Spoljnopolitičke rubrike. Kao kolumnista nastavlja da se redovno bavi domaćim i spoljnopolitičkim temama. Objavio knjigu o Izraelu i knjigu kolumni “Ovde i tamo”. Čest je gost Radio Free Europe, Deutche Welle, Al-Jazeera kao i domaćih i regionalnih listova, radio i TV stanica.

 • Ines Sabalić

  Ines Sabalić
  Novinar

  Počela je da piše kao gimnazijalka u zagrebačkom omladinskom listu ,,Poletˮ koji je početkom osamdesetih bio sadržajno i izgledom jedna od najmodernijih novina u bivšoj državi. Nekoliko godina pisala je samo o filmu i studirala filozofiju, komparativnu književnost a kasnije, paralelno, istoriju umetnosti i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Urednici iz ,,Poletaˮ koji su tada već uređivali glavne zagrebačke nedeljnike, pozvali su je u novinarsku ekipu ,,Startaˮ, modernog i tiražnog dvonedeljnika. Tamo je pisala velike kulturološke reportaže. Izveštavala je i sa Kosova. Za vreme rata bila je reporterka na svim frontovima, zatim novinarka
  na polovično uspešnom eksperimentu objektivnog novinarstva Radio Brod, zatim novinarka i producentkinja u hrvatskoj sekciji Svjetske službe BBC-a u Londonu, a nakon toga pisala je za ,,Globusˮ. Seli se 2000.godine u Brisel gde je bila šefica briselskog dopisništva novinske agencije SENSE, a pohađala je magistarske studije iz međunardnih odnosa. Bila je dopisnica raznih hrvatskih i regionalnih medija, zahvaljujući dobrom poznavanju EU. Evropa, istorijski i politički, nejna je intelektualna strast. Već nekoliko godina radi kao predstavnica Grada Zagreba u EU.

 • Slobodan Jovanović

  Slobodan Jovanović
  Novinar

  Rođen u Baru 1956. godine. Detinjstvo je proveo u Baru i podgorici, gimnaziju završio u Nikšiću i 1974. godine upisao Ekonomski fakultet u Podgorici. Posle dve godine prelazi u Beograd. Od početka osamdesetih, po završetku fakulteta, pa sve do 1994. godine radio je u crnogorskom spoljnotrgovinskom preduzeću „Montexˮ. Devedesetih godina bio je veoma aktivan u borbi protiv Miloševića i njegovog režima. Od 1994. godine osnovao je privatno preduzeće za finansije i trgovinu. Finansijski je pomagao studentske proteste devedesetih. Sa Jelenom Milić 2005. godine osnovao je preduzeće POP – CULT koje se bavilo izdavačkom delatnošću i koje je objavljivalo kulturni dodatak u nedeljnom izdanju beogradskog lista „Danasˮ. Objavljivao je tekstove u podgoričkoj „Pobjediˮ, podgoričkim „Dnevnim novinamaˮ, „Danasˮ, portalima Analitika, Antena M, Antidot, E-novine, XXZ, Peščaniku, Akuzativu, Montenegrini i mnogim drugim. Objavio je i veliki broj eseja za Maticu crnogorsku. Godine 2013. izabran je za predsednika Crnogorskog nacionalnog vijeća, organizaciji koja je objedinjavala crnogorska udruženja u Republici Srbiji. U avgustu 2015. godine bio je jedan od pokretača i osnivača Crnogorskog pokreta, organizacije koja se zalaže za punu integraciju Crne Gore u zapadnu civilizaciju, kao i za promovisanje i odbranu autentičnih nacionalnih, kulturnih i medijskih vrednosti u Crnoj Gori.

 • Zija Dizdarević

  Zija Dizdarević
  Novinar i publicista

  Zija Dizdarević – novinar i publicista. Rođen je 1947. u Bosna i Herecegovini, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine. Najduži deo karijere proveo je u „Radio Sarajevuˮ, kao reporter, komentator, urednik, glavni i odgovorni urednik i direktor. Od 1995. do 2011. radio je u listu i novinskoj kući „Oslobođenjeˮ kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Pisao je za sedmična izdanja Oslobođenjaˮ. Sarađivao je kao komentator u riječkom „Novom listuˮ, bio je kolumnista „Bosanske pošteˮ, lista za BH dijasporu sa sedištem u Oslu, komentator „Radija Deutsche Velleˮ, a napise mu je prenosio i beogradski „Danasˮ. Autor je knjiga „Izmišljeni grijehˮ i „Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratovaˮ, a jedan je od urednika i koautor publikacije „Radio Sarajevoˮ. Njegova analiza Ustava BiH objavljena je u zbornicima „Bosna i Hercegovina na putu ka modernoj državiˮ i „Dayton and Beyond: Perspectives on the Future Bosnia i Herzegovinaˮ. Kako medijski ekspert i pedagog sarađivao je sa Media Centrom i Media planom i bio predavač na Visokoj školi novinarstva u Sarajevu. Savez novinara BiH proglasio ga je novinarom godine 2001, a pobednik je na konkursu fonda „Otvoreno društvo Sorosˮ za najbolji novinarski opus 1995. u BiH.