JUL 2018
JUL 2018

Mesečna analiza rada javnog servisa RTS

Od juna 2017. na portalu Antidot-a, Jakša Šćekić na mesečnom nivou objavljuje detaljnu analizu rada javnog servisa Srbije.

Jakša Šćekić

Jakša Šćekić je novinarsku karijeru počeo u beogradskim Večernjim Novostima. Posle nastavio u Televiziji Beograd kao jedan od voditelja i urednika Beogradskog programa i TVD 3. Među osnivačima trećeg i satelitskog programa RTS. Skoro 13 godina bio šef dopisništva britanskog Sky News-a za Istočnu Evropu, bio producent za Sky News u Bagdadu, Jerusalimu, Briselu i Vašingtonu. Bio specijalni savetnik generalnom direktoru vojvođanskog javnog servisa.

Karijeru završio u beogradskom dopisništvu agencije Reuters. Medijski stručnjak, drži predavanja o TV novinarstvu mlađim kolegama a i obuku direktorima velikih firmi "Kako se ponašati pred kamerama". Danas je urednik regionalne politike na portalu medijske mreže Antidot i urednik unutrašnje politike.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC JUN 2018.

  KUD PLOVI BROD RTS U RUKAMA LOŠIH I NETALENTOVANIH KAPETANA

  KUD PLOVI BROD RTS U RUKAMA LOŠIH I NETALENTOVANIH KAPETANA

  Jun je bio mesec sporta. Prvo je bio Roland Garos, pa svestko prvenstvo u fudbalu, te će shodno tome, a da ne govorimo da je i neka letnja politička pauza, tako i ova analiza biti nešto kraća. Mada je, istina, bilo zanimljivo pogledati kako je izgledao TV program, budući da, ipak, nisu baš svi toliki fudbalski fanatici.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC MAJ 2018.

  PETORO TV OČIJU I JEDNA SVADBA

  PETORO TV OČIJU I JEDNA SVADBA

  Počinjem lepim stvarima, iz prethodne analize, zbog rokova, (zamislite, oni postoje i u digitalnom dobu), nije ušlo nešto što je bilo za svaku pohvalu, nešto što opravdava svaki dinar dat za pretplatu Javnom servisu. Bio je prenos otvaranja Doma sindikata, ili kako se sad u vreme sponzora zove Kombank dvorana. Simfonijski orkestar RTS i Frančesko Tristan, pred punom salom, toliko pozitivne energije, koja je jednostavno izbijala iz ekrana, bilo je to divno veče.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC APR 2018.

  O LEGENDAMA, OTALJAVANJIMA I IZVEŠTAVANJIMA RTS

  O LEGENDAMA, OTALJAVANJIMA I IZVEŠTAVANJIMA RTS

  Početak aprila obeležio je odlazak dve TV legende - Kamenka Katića i Mirka Alvirovića. Moja generacija se seća Kamenka kao prvog čoveka vremenske prognoze. Kad su TV dnevnici bili depersonalizovani do perfekcije, kad se znao redosled vesti unapred. E, onda se pojavio čovek koji je uneo dah ljudskosti u, kako rekoh, bezličan dnevnik. I ljudi su ga po tome i zapamtili.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC MAR 2018.

  JAVNI SERVIS, KOSOVSKI I DRUGI IZAZOVI

  JAVNI SERVIS, KOSOVSKI I DRUGI IZAZOVI

  Mart je počeo sa velikim izazovom za Javni servis, jer je jedna komercijalna TV počela ponovo svoj jutarnji program i to veoma ambiciozno, agresivno, sa voditeljima koji su na jednoj drugoj TV bili veoma popularni.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC FEB 2018.

  RTS I NEMANJIĆI: ’PRIČVRLJIVANJE’ ILI ’ZIPOVANJE’

  RTS I 'NEMANJIĆI': ’PRIČVRLJIVANJE’ ILI ’ZIPOVANJE’

  Kakav je privremeni bilans stanja na RTS, šta smo, na kraju, kad se podvuče crta, imali u prva dva meseca? Dva kraha, i nekoliko dobrih stvari. Ali ta dva kraha, bacaju veliku senku da dobar rad.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC JAN 2018.

  ČETIRI MUSKETARA RTS I DRUGE PRIČE

  ČETIRI MUSKETARA RTS I DRUGE PRIČE

  I tako je prošao novogodišnji program, uz bespotrebnu asistenciju TV lica, koja su se izvijala, na silu smejala, i što neko reče na društvenim mrežama, bila je to neka vrsta mobinga, odnosno učestvovanja „pod moranjem“

 • TV DNEVNIK ZA MESEC DEC 2017.

  UOČI SVOG 60. ROĐENDANA RTS JE U NAJTEŽOJ KRIZI

  UOČI SVOG 60. ROĐENDANA RTS JE U NAJTEŽOJ KRIZI

  Mislim da je RTS u krizi, i to onoj najtežoj - krizi ideja, krizi stvaralaštva. I da se u takvoj krizi vuku standardni potezi, koji ne mogu da naprave neki veći prodor. Sva sreća što se ostali TV kanali sa nacionalnom frekvencijom ne bave obrazovnom funkcijom, tako da je i ovo malo što ih ima na Javnom servisu ipak neki dobitak, nekakva prednost.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC NOV 2017.

  DRAMSKI PROGRAM I DRUGE „DRAME”

  DRAMSKI PROGRAM I DRUGE „DRAME”

  Da počnemo sa budućnošću, a kasnije ćemo o onome što je bilo u novembru. Dakle: Sport i prava prenosa ili RTS-ova tajna. Kako objavljuje hrvatski portal index.hr po svemu sudeći Svetsko prvenstvo 2018. u Moskvi je poslednje takmičenje koje će gledaoci u državama bivše Jugoslavije posmatrati na svojim javnim servisima. I dok je HRT to potvrdio, RTS ćuti.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC OKT 2017.

  KAKO SAČUVATI MENTALNO ZDRAVLJE GLEDALACA

  KAKO SAČUVATI MENTALNO ZDRAVLJE GLEDALACA

  Svi govore kako postoje dve Srbije. Tačno, ali je samo pitanje koje dve? Jedni će reći, Obrenovići, Karađorđevići, ili partizani ili četnici, ili Srbija ka zapadu, ili Srbija ka istoku. Ja velim, tačno, postoje dve Srbije: jedna koja se vidi, ali postoji i druga, koja je tiha, koja se ponekad pojavi i oglasi na programima Javnog servisa.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC SEP 2017.

  KRUPNI REZULTATI U SENCI SITNICA

  KRUPNI REZULTATI U SENCI SITNICA

  Uvek sam pomalo sentimentalan kada u inostranstvu gledam RTS Sat, jer smo ga davno, davno, devedesetih godina stvarali u onim izuzetno teškim vremenima. Znam da i dan danas redakcija Sat TV kuburi sa produkcijskim kapacitetima, ali ponekad mi se čini da prave istu grešku (verovali ili ne u Beogradu imam na kablu RTS Sat, pa ga pogledam), koju sam, kao prvi glavni i odgovorni urednik pravio i ja, a to je da baš ne znamo tačno, šta srpska dijaspora želi da vidi na tom RTS programu, sem izvorne narodne muzike.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC AVG 2017.

  PANONSKO MORE BEZ TALASANJA

  PANONSKO MORE BEZ TALASANJA

  “Beograd i Srbija su svet“, sećate li se tih natpisa koji su nošeni po Srbiji u vreme demonstracija krajem devedesetih godina i NATO agresije? Možemo danima da raspravljamo, jesmo li ili nismo, ali kad pogledamo rezultate istraživanja korišćenja društvenih mreža i mobilnih platformi, definitivno jesmo.
  Dobio sam istraživanje agencije “Pioniri i Smart Plus research”, a naziv istraživanja je „Stanje društvenih medija u Srbiji 2017. godine“. Uzorak - 1000 gradjana starosti izmedju 18. i 64. godine.
  Rezultati slični kao u razvijenom svetu. Sledi opis letnje šeme RTS-a.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC JUL 2017.

  ŽIVOT I TELEVIZIJA U LETNJOJ ŠEMI

  ŽIVOT I TELEVIZIJA U LETNJOJ ŠEMI

  Koncept javnih servisa koji je napravljen u vreme kad su države imale veću ulogu u životu pojedinca i kad je TV tehnologija bila analogna, podrazumevao je tri osnovne funkcije:
  1.Da informišu, 2. Da obrazuju, 3. Da zabave

 • TV DNEVNIK ZA MESEC JUN 2017.

  NIJE U NOVCIMA SVE

  NIJE U NOVCIMA SVE

  Zašto TV dnevnik? Zašto primoravam sebe da gledam televiziju, naročito javni servis u Srbiji, kad zahvaljujući internetu i VPN tehnologiji mogu da gledam BBC?