Počinjem lepim stvarima, iz prethodne analize, zbog rokova, (zamislite, oni postoje i u digitalnom dobu), nije ušlo nešto što je bilo za svaku pohvalu, nešto što opravdava svaki dinar dat za pretplatu Javnom servisu. Bio je prenos otvaranja Doma sindikata, ili kako se sad u vreme sponzora zove Kombank dvorana. Simfonijski orkestar RTS i Frančesko Tristan, pred punom salom, toliko pozitivne energije, koja je jednostavno izbijala iz ekrana, bilo je to divno veče, ali avaj, zašto na RTS2, zašto ljudi na Javnom servisu nipodaštavaju Srbiju, nudeći na prvom kanalu reprize repriznih repriza, a ovako nešto „tutnu“ pod tepih?! Šteta, i to ogromna.

Drugi veliki potez, ali ovog puta na pravom kanalu je film „Ustav Republike Hrvatske“ - odličan potez, možda je samo mala zamerka: Zašto film nije bio na programu kad je Nebojša Glogovac preminuo? Ali, verovatno nisu uspeli u tako kratkom vremenskom roku da kupe prava za prikazivanje. U svakom slučaju još jedan odličan potez Javnog servisa.

Simfonijski orkestar RTS i Frančesko Tristan, pred punom salom, toliko pozitivne energije, koja je jednostavno izbijala iz ekrana, bilo je to divno veče
Simfonijski orkestar RTS i Frančesko Tristan, pred punom salom, toliko pozitivne energije, koja je jednostavno izbijala iz ekrana, bilo je to divno veče
studiob.rs

Preminula je Isidora Sekulić, jedna od urednica i tvoraca kultne emisije „Kino oko“. I sad se vidi kolika je šteta što taj projekat nije više na programu. To se videlo i 28.04. kada su emitovana dva filma na istu temu, o istoj ličnosti, Gavrilu Principu. Jedno „Kino oko“  bi bio pravi format za takve teme. Da bude još nezgodnije, oba filma su išla iza reprize ’’Vojne akademije’’. Šteta što tako dobre projekte Javni servis traći.

***************

Zahvaljući ovim analizama, više gledam program Javnog servisa, tako da mi neke emisije ostanu u sećanju. Gledam „Oko magazin“ o mostu na Neretvi, i vidim poznato mi. Odem na web sajt i vidim da je to repriza! A u najavi na web sajtu, čak nisu ni ispravili datum nego stavili datum reprize. Red je, prema gledaocima, da ako je nešto repriza da se i stavi oznaka. A da ne govorim da je Prvi maj ipak dan za neke druge teme - od one klasične, o radničkim pravima, zaista zanimljive teme u tranzicionom društvu poput Srbije, do hrvatske operacije „Bljesak“ od pre 23 godine. Ovako, repriza, s nadom da to niko neće primetiti.


************************

Tog dana je Trezor bio posvecen Trećem kanalu. I pričalo se sa Tanjom Peternek. Zanimljiva činjenica kad je reč o 3K, projektu koji i te kako treba da bude upisan zlatnim slovima u istoriji Javnog servisa, ali pošto se istorija Javnog servisa piše po sistemu, „Istorija počinje od mene, novog Generalnog direktora“, o 3K se malo govori. Neverovatno da o tom projektu koji je bio prodor nečeg novog na čitavom jugoslovenskom prostoru, najmanje govore Milan Mića Jovanović, prvi Glodur 3K i Tića Savić, izvršni producent. Nepravda.

Istine radi, kad je već reč o Prvom maju - taj datum bi propao, neopaženo, da nije bilo onih mladića koji su sekli drveće u Košutnjaku, i koji su, po onoj čuvenoj „svako će imati pet minuta slave“, okačili snimak, te su mediji imali priču. Neverovatno, znam da je to veoma teško raditi vesti tih dana, jer nema dogadjaja, kako se taj prazan prostor ne koristi za neke smišljene teme“.


I dalje u potrazi za voditeljima

Nastavljaju se eksperimenti sa voditeljima za jutarnji program. Ali nikako da se izabere pravi tim. Nekad se to zvalo „Gost urednik“. A sad se traži dobitni par u našem prisustvu, mada nikako da se nadje prava kombinacija. Istine radi, prava kombinacija je postojala - Milan Srdić, koji je čas voditelj, čas šef dopisništva RTS u Vojvodini i Irena Ivić, ali koja sad ima lepši zadatak. Nadajmo se da će se ovaj par vratiti u Jutarnji program, jer su bili najbolje uigrani tandem. Da je Srdić odličan, da mu je Jutarnji program ’’sašiven’’ po meri, videlo se i u prefinjenomom razgovoru sa dirigenticom dečijeg hora iz Zagreba. Hor se zove, čini mi se, ’’Deca iz Ribnjaka“, a gost je bila i Leontina Vukomanović. I dok se političari bespotrebno svadjaju, misleći da im to diže rejting u desno orjentisanoj populaciji, Vukomanovićeva i dirigentica iz Zagreba saradjuju i čine svet lepšim, a RTS nama omogućava da saznamo i za ovakve stvari-

***********
I onda, opet, dolazimo do otaljavanja teme - kao što je uradjeno u emisiji „Magazin Oko“ 04.maja, kad je napravljen prilog o hrvatskom radiju koji je počeo da emituje folk muziku sa prostora Srbije, BiH, Crne Gore, odnosno eks-Jugoslavije. Prilog napravljen u Beogradu, uz korišćenje materijala hrvatskog portala „Index HR“. Slab, bled prilog, u stilu, ’ajde da uradimo bilo šta, samo da imamo, nije bitno kako. Da li je Zagreb na drugom kontinentu? Da li RTS ima saradnju sa HRT? Da, ima. Da li postoji Skype? Postoji.

Kako se se lepo obradi tema pokazali su, samo 6 dana kasnije u Jutarnjem programu Prve TV, gde su imali goste u studiju i uključenje dva radijska poslenika iz Hrvatske, od kojih je jedan bio baš sam šef te radijske stanice, da ne kažem postaje. Nije samo dovoljno intervjuisati nekog iz Zagreba i to 500 metara daleko od zgrade RTS-a. Šteta je što reporter nije imao više ambicija.

 Mislim da je ponekad nepravda reći za RTS kaže da je javni servis - sve dok je bilo kojim delom na budžetu. Trebalo bi pošteno reći da je to državna TV. I zašto bi se neko ljutio. Jer, gostovanje ministra Popovića u jutarnjem TVD je imalo samo jednu funkciju - „peglanje“ odnosa u vladi povodom njegovog tvita o uvoznoj slikovnici i reakciji Premijerke. Da ne govorim da se ministar Popović u jednom istom TVD pojavio dva puta! Ali, znajući kako sistem funkcioniše, očigledno je uključeno dugme zvano „ popravka štete“. Moje pitanje je a zašto isto to nije omogućeno i Premijerki?

Milan Srdić, koji je čas voditelj, čas šef dopisništva RTS u Vojvodini i Irena Ivić, ali koja sad ima lepši zadatak. Nadajmo se da će se ovaj par vratiti u Jutarnji program, jer su bili najbolje uigrani tandem
Milan Srdić, koji je čas voditelj, čas šef dopisništva RTS u Vojvodini i Irena Ivić, ali koja sad ima lepši zadatak. Nadajmo se da će se ovaj par vratiti u Jutarnji program, jer su bili najbolje uigrani tandem
piplmetar.rs

O brzini vesti


Vesti, izgelda, sporo putuju kad je u pitanju Informativni program RTSa.Tako je 08.05 dok je Majkl Pens već informisao članove kongresa da je Tramp odlučio da se Amerika povuče iz iranskog sporazuma, RTS samo najavljivao da će se Tramp obratiti naciji,’’nešto posle 20.00 časova po našem vremenu’’, Ako me sećanje ne vara RTS ima dopisnika u Vašingtonu. Zar nisu mogli da ga uključe u TVD 2 pa da čujemo vest koja je tačna? Nenad Zafirović je veliki profesionalac, on zna šta znači vest u informativnom programu. Pitanje je, medjutim, da li baš uvek to znaju i urednici TVD?!

************

Pobeda nad fašizmom je veliki dan za svetsku istoriju. Bila je to tema i za „TV Oko“, sa gostima istoričarima Bojanom Dimitrijevićem, Predragom Markovićem, i nezaobilaznim Lazanskim. Nažalost, zbog specifičnog načina vodjenja emisije, bile su tu sve teme, nabacane, tako da je u toj emisiji ispalo od svega po malo a ništa dorečeno.Šteta.

*************

Ali je zato „TV Oko“ 11.05 bila prava intelektualna poslastica! Gost Dejan Jović, profesor sa FPZ iz Zagreba, bio je čak i politički savetnik kod Ive Josipovića, a neke urbane legende kazuju o tome da ga je kao savetnika hteo angažovati i Boris Tadić. Šteta što nije, možda bi Tadić bolje politički prošao. Ozbiljan razgovor i voditelj-urednik Gorislav Papić ovog puta spreman sa dobrim pitanjima, i gost s još boljim odgovorima.

*******************

Nije da nisam bio u sličnim sitvacijama kao Verica Bradić 12.05 u Jutarnjem programu, ali je nepisani zakon da se voditelji i ekipa koja realizuje program „čuva“. Ali, očigledno da ovog puta Verica Bradić nije imala izbora, pa je jasno i glasno u programu zahtevala da „Režija“ počne da radi svoj posao. Ima li boljeg doklaza da je, ponekad, javašluk jači od profesionalizma? Nema. U režiji se čuju samo dva glasa - reditelja i asistenta. Nažalost, ponekad se režija pretvori u debatni klub o ko zna kojim temama, pa tako voditelj u studiji ostane sam, na ’’cedilu’’.


Kad sam pisao o Milanu Srdić s dvoumkom da li je bolji voditelj nego novinar evo i dokaza: Njegv prilog o 170 godišnjici karlovačke skupštine. Odlično uradjen prilog, ambiciozno, nije se svelo samo na puko odradjivanje. Ali je zato je voditelj jutarnjeg TVD tog 15.05 otaljavao svoj posao, jer posle tako lepog i dobro napravljenog priloga rekao sledeće :“Videli smo kako je bilo nekad, a da vidimo kako je sad , idemo na Poljoprivredni sajam u Novom Ssadu, uključujemo našeg reportera“.Nemaštovita, otrcana fraza! Kao i ona „ a sad se vratimo vestima iz zemlje“.

********


Penzije i šta će biti sa njima - tema koja zanima sve, pa i autora ovih analiza. Pažljivo sam gledao „TV Oko“, s temom u kojoj je Vesna Damjanić suverena, s dobrim gostima, i u kom je, onako diskretno, naznačeno da vlada može imati veliki pravni problem ako se isuviše dugo odugovlači sa povratkom penzija na staro, odnosno sa zakonom koji je još uvek na snazi, a privremen je.

Dva lica voditeljke Jovičević

’’Upitnik’’  u dva izdanja, dva lika Olivere Jovićević. U prvom, na temu Blajburg i Jasenovac s vrlo „agresivanim“ pristupom prema gostu iz Zagreba Ivanu Zvonimiru Čičku, koji je čak bio primoran da u jendom trenutku kaže kako on i nije baš najbolji gost za teze koje voditeljka hoće da dokaže. A onda, sedam dana kasnije, na temu Erdogan Balkan, mnogo pomirljivija Olivera, naročito prema gostu iz Republike Srpske - čija su strahovanja za sve živo na Balkanu ponekad bila neumesna, a koja su kod Boška Jakšića izazivala podsmeh. Za mene najprijatnije iznenadjenje Zukorlić, sa vrlo jasnim i realnim stavom. Ali kako rekoh, nije dobro da Olivera Jovićević ima različito stepenovan odnos i nijanse u ponašanju prema gostima.


***************

Dosta se prašine podiglo na društvenim mrežam zašto je Javni servis prenosio venčanje britanskog para. Odmah da se izjasnim, mislim da je to jako dobro, jer čitava planeta je to gledala i ne treba biti licemeran. Istine radi, nije mi se dopalo objašnjenje jednog od urednika sa RTS, a to da je primarno bilo što je signal bio besplatan! To nije kriterijum za jedan ozbiljan javni servis, već je kriterijum tek ono drugo što je urednik potom nabrojao.
Gledao sam reprizu na RTS platformi „Planeta“, koja funkcioniše sve bolje, ali sam imao dvoumku: Šta radi dopisnik iz Velike Britanije u studiju u Beogradu gde vodi program? Zar nije logičnije da ona, Ivana Miloradović bude u Londonu? Znam da RTS nema novca za reportersku poziciju, ali danas, sa takvim protokom interneta, 4G mobilne mreže, uključenja su bez problema. Mislim da se i ono malo dpisnika što ih RTS ima, malo koristi. Verovatno je novac u pitanju, da su oni, dopisnici, plaćeni po prilogu, a da je budžet mali.

’’Upitnik’’  u dva izdanja, dva lika Olivere Jovićević. U prvom, na temu Blajburg i Jasenovac s vrlo „agresivanim“ pristupom prema gostu iz Zagreba Ivanu Zvonimiru Čičku, koji je čak bio primoran da u jendom trenutku kaže kako on i nije baš najbolji gost za teze koje voditeljka hoće da dokaže. A onda, sedam dana kasnije, na temu Erdogan Balkan, mnogo pomirljivija Olivera, naročito prema gostu iz Republike Srpske
’’Upitnik’’ u dva izdanja, dva lika Olivere Jovićević. U prvom, na temu Blajburg i Jasenovac s vrlo „agresivanim“ pristupom prema gostu iz Zagreba Ivanu Zvonimiru Čičku, koji je čak bio primoran da u jendom trenutku kaže kako on i nije baš najbolji gost za teze koje voditeljka hoće da dokaže. A onda, sedam dana kasnije, na temu Erdogan Balkan, mnogo pomirljivija Olivera, naročito prema gostu iz Republike Srpske
Screenshot

Da je budžet mali pokazuje i sukob izmedju RTS i United Media oko distribucije programa RTS u inostrabstvu i na platformama koje ima SBB. U svakom slučaju, trebalo bi videti kako se to rešava u Evropi, ali bi i RTS trebalo, da bar malo, unutar sebe da prištedi, što je tačno, ali to je neka druga tema. Kao i to šta medije čeka u narednih 30 godina. Ali tako ću i početi sledeću analizu, mediji, digitalno doba i šta ih sve čeka, i gde je tu RTS?

****************

Imao sam veliku dvoumku 22.05 zašto odjednom, ’’ničim izazvano’’ „TV Oko“ o Dobrici Ćosiću, autorka Dragana Ignjić. Nije bila uitanju neka godišnjica povodom, za moju generaciju velikog pisca, koji nije smeo da izadje Miloševiću na crtu na predsedničkim izborima, ostavljajući Panića na cedilu, da iztgori. Ali, kad sam video da u emisiji govore producent i glumac iz serije koju snima RTS na osnovu Ćosićevog romana, onda mi je sve bilo jasno: Dobar marketniški potez, da se malo uskovitla javnost , da se ponovo setimo Ćosića i svih kontraverzi oko njega. I onda, da se emituje serija. Lukavo. Lukavo i lepo smišljeno.

 ***********

Putovanja predsednika Vučića rade se korektno. Istina, za moj ukus, Tamara Stojisavljević je nekako najsigurnija i gledalac dobije najviše informacija u najkraćem mogućem vremenu. Ali posete su - posete, pune protokola i tu nema baš mnogo mesta za novinarsku nadgradnju, ali Tamara i Bojan Brkić to solidno odradjuju.

************

Što se tiče javnih istraga , emisja „Da možda Ne“ „Slučaj Atifa Dudakovića“ , sve je to potrebno: I suočavanje sa prošlošću. Ali sada očekujem slične dokumentarce i razgovore i kad su u pitanju i ličnosti iz srpske novije istorije

***********

I na kraju, prilog meseca, definitivno Sanja Dragićević Babić - prilog o tri generacije koje je rat odveo na tri strane, uradjen sa merom. A ponavljam savet koji Sanji dajem već dugo vremena: Batali vodjenje, to i gledaoci i profesija brzo zaborave. Prilozi, reportaže, specijalost - to se pamti.

A da sam u pravu dokaz mi je Sladjana Zarić, autor odličnih dokumentaraca za RTS. Dokumentarci, koji su kruna Javnog servisa. Poslednji u nizu dokumetaraca „Dijanina deca“, savršeno uradjen. Vidi se veliki istraživački rad, a najzad i da je RTS neko ovakvo delo stavio na Prvi kanal, 23. Maja

************

I za kraj, poslastica - TV Oko autorke Ane Manojlović, o pedofilima, ljudima koji žive oko nas, zašto okrećemo gravu od vesti o seksualnom zlostavljanju dece. Na programu 28.05. Napravljeno dokumentaristički, sa merom, bez senzacionalzma, vidi se da je autorka dugo istraživala temu, bar se meni činilo. Najbolji oproštaj autorke od RTSa! RTS je na gubitku, a nova radna sredina Ane manojlović, BBC portal na srspkom, na velikom dobitku. Nadam se da ce ova kriza u RTS proći. Jednog dana. I da će novinari koji su otišli, ili bili prinudjeni da odu, da se vrate i pojačaju Javni servis. Nije dobro, kad se Javni servis tako lako odriče kvalitenih novinara, reportera…Ali, za razliku od Zapada, gde šefovi žele što bolje članove tima, jer time se radi bolje, na Balkanu je drugačije – šefovi najčešće biraju slabije od sebe i tako guše konkurenciju.