Da Aleksandar Vučić nije dan posle obišao poplavljene delove beogradskih prigradskih naselja, verovatno im Javni servis ne bi dao ni minut prostora. Na sam dan potopa, 23.06. u TVD2 ni sekunde. Samo da je nastradao Čačak. Uzalud je Vanja Udovičić spominjao prekid vaterpolo utakmice Srbija – Hrvatska,  urednici TVD2 su ostali - dostojanstveni i mirni.
Da nije bilo društvenih mreža, a i snimatelja Tanjuga, skoro da ne bismo znali šta se dešavalo u Novom Beogradu i na levoj obali Dunava.

BEOGRADSKI TV PROGRAM: RTS o poplavi u Beogradu ali sa danom zakašnjenja
BEOGRADSKI TV PROGRAM: RTS o poplavi u Beogradu ali sa danom zakašnjenja


Ali, dan posle se sve promenilo. Vučić je obišao levu obalu Dunava i gle čuda, Beogradski TV program i TV Oko u celosti behu posvećeni poplavama u Beogradu. Istina, Beogradski program je imao gosta iz Privredne komore koji je otvoreno i kritički  govorio i o uzrocima, dok je gradski čelnik, najčešće, govorio o ogromnoj količini vode.
TVD 2 pun snimaka. Zašto nije moglo tako i prethodne večeri, kad su gradski čelnici na čelu sa Vesićem obilazili ugrožena područja? Pa postoje tri kanala. Mogle su i vanredne vesti, ali avaj, tog osećaja za hitno reagovanje  u Takovskoj 10 više nema.
Tako je u noći poplave izgledalo kao da se Javni servis javlja iz neke druge galaksije, u kojoj je Čačak bliži od Beograda. Ili je to bila nedelja, dan odmora?!
Nekad davno, kad god se dešavalo nešto vanredno u gradu, gledali bismo i slušali Studio B. Ili radio B92. Bilo nekad, sad se pripoveda.
Profesija u Javnom servisu je još jednom obrukana.

RTS U SLOBODNOM PADU: O poplavama ćuti a vaterpolo ilustruje fotografijom bez vode
RTS U SLOBODNOM PADU: O poplavama ćuti a vaterpolo ilustruje fotografijom bez vode


I kako reaguju  glavni  i odgovorni i generalni? Samo mirno, do penzije. A i kad ona počne.
Tako i izgleda program, samo kako bi mandat i fotelja trajali što duže, „vrhovi se odseku“, da bude ravno, na liniji državne politike, bojažljivo ili što bi kockari rekli „ziher kuću gradi“.
A nije ni čudo, kd su raspisani novi konkursi za stare kadrove.
E,  tako izgleda i program Javnog servisa. Ravniji je od vojvodjanske ravnice. A i kad se ’’načne’’ neka tema, to je dan,  dva posle novina, mada i tada sve to bojažljivo.
Vesti o predhodnim poplavama su bile polako dozirane, tačno su pratile reakcije političara, ni korak ispred, ni slovca o tome gde su otišle pare EU posle prethodnih poplava. Kako to da u Šapcu nema poplava, a da je u  Kraljevu potop?  Kako je u vestima voda do članaka, da je poplavljeno nekoliko kuća,  kad ono, na  terenu, slika  sasvim drugačija?!

Primeri za  iščudjavanje i kritiku

Uredjivanje filmskog programa.
Pitao sam se na početku ko ga uredjuje, (filmski program), neko u RTS-u ili glasnogovrnica ruskog Ministarstva  spoljnih poslova. Jer,  RTS se pridružio ruskom pozivu da se 75 godina od iskrcavanja u Normandiji nepotrebno ne glorifikuje.
Prenos parade sa Crvenog trga – da!  Čak i repriza!  Ali, kad ceo svet obeležava 75 godina od savezničkog iskrcavanja u Normanidiji, nema ni prenosa, a nema ni filma, čak i onog ko zna koliko puta prikazanog „Spasavanje redova Rajana“ sa prvih deset antologijskih minuta. A sta radi Javni servis? Prvo jedan za drugim pusti dva ruska filma  (dobra) i onda na sam dan, godišnjicu invazije, pušta film o ratu u Koreji.

ADEKVATAN NASLOV FILMA: Preusmeravanje pamćenja važnih datuma istorije
ADEKVATAN NASLOV FILMA: Preusmeravanje pamćenja važnih datuma istorije


Amaterizam!
Nema rasprava!
Novine „pljušte“ o Kosovu, rasprave na komercijalnim TV i ujutru i uveče. A RTS na tribinama. Gleda. Nema rasprave o razmeni poruka izmedju Ivice Dačića i Američke ambasade. Vučić namerno izbegava RTS. Jer i kad ode, sve to kod njih bude monotono. Jovana i Srdjan, TV Prva . bar nešto uzburkaju.
Ovako se sve svelo na Upitnik, u kome je Premijerka pokušala da brani neke nebranjive stvari. I verujem da Oliveri Jovičević nije bilo lako. Ukratko bio je to iritantan nastup.
Tenis je univerzalni supstituent.
Pošto javni servisi gube pravo emitovanja fudbala, RTS se „bacio“ na tenis. Prenosi se sve i svašta, šema se menja u hodu, čas je na prvom, pa čas na drugom, pa onda opet na prvom.
Sludjivanje gledalaca.
Sva sreća postoji Planeta platforma, pa gledalac može da poredja program kako želi.
Nedelja je postala - reprizni dan.
Nekad je nedelja, medjutim, bila dan za premijere. I u večernjem terminu. Pored već „Srećnih ljudi“ (zabavljaju me i ’’ničim izazvani’’ prilozi u TVD, o ogromnoj gledanosti reprize). A  onda, opet, i repriza tv serije „Ada Bojana“., pa „Vojna akademija
Gledamo lenjost na delu.
Kako najlakše obeležiti neki datum. Kad je reč o NATO bombardovanju, reprizira se neka emisija, ili produkcije RTS ili nedeljnika „Vreme“. I kad treba obeležiti kraj, potpisivanje Kumanovskog sporazuma, Rezoluciju 1244 - kako?
Najlakše: gost u studiju, u okviru TVD 2, pa se niti ima vremena, a razbije se i koncepcija TVD, jer TVD je za vesti. Uz još jedno “pranje biografije“, ovog puta Obrada Stevanovića, policijskog generala potpisnika Kumanovskog sporazuma.
Da li je moguće da baš niko od nekoliko desetina novinara u Informativnom programu, urednika, direktora, da niko nema hrabrosti, a umeća ima, da  napravi dokumentarni film?
Imaju toliko talentovanih novinara, Miloš Milić, uskoro se vraća Obućina, Nataša Mijušković, koja sad pravi dokumentarce ( Ne uredjuje više TVD, ko zna zašto.), a rukovodstvo tera novinare da budu voditelji po svaku cenu.
NISU novinari na Javnom servisu problem, već urednici, i onaj ’’kadar’’ iznad urednika.
Nema hrabrosti, nema invenstivnosti, nema želje da se neka tema „“zavrti“, da se pita ko je odgovoran za neki propust.
Ovako je RTS - protočni bojler, cev kroz koju se puštaju strogo kontolisane priče.
Zar je moguće da kad završe Vučić i Palmer, nema rasprave, koje su to poruke, šta je to Vučić uspeo, ili nije uspeo? Ne!  Nego se nastavlja repriza tv serije „Komšije“.
Nekad pomislim kako stvarno treba biti sposoban da se napravi ovako bezličan program. I to je veština.

Savet bezbednosti o Kosovu

Nije mi jasno, ako Javni servis prenosi sednicu SB OUN, zašto onda prenosi samo govor Ivice Dačića?! Taman kad smo očekivali da čujemo i stalne članice SB, a i predstavnicu Prištine - rez, nastavavljen je uobičajen program. Ostali smo uskraćeni izlaganja nekih stalnih članica SB, koje su tražile da se ukinu takse, a posle smo, zahvaljujući tviteru, videli i čuli naknadno „izlaganje“ Ivice Dačića, ono kad se sednica završila.
Istine radi, Dačićev nastup u TVD2 je bio dosta neubičajen!  Nisam navikao da vidim nervoznog i tako arogantnog Dačića. I pomalo bahatog. No, šteta je što nismo ni čuli ni videli veći deo te sednice.

Pitanja na odmoru

Da li bi baš letnja šema trebalo da ukida političke emisije i dijalog? Nisam siguran. Toliko još iskušenja čeka Srbiju.

''UPITNIK'' NA ODMORU: Na odmoru od svadje i voditelj i gledaoci
''UPITNIK'' NA ODMORU: Na odmoru od svadje i voditelj i gledaoci


’’Upitnik’’ pred odmor je bio zanimljiv, Nebojša Vujović iskren i pošten, Selaković državotvoran, mladi junoša iz DSS agresivan, Delić shodno njegovoj ratnoj istoriji. Medjutim, šta je ova emisija pokazala? Pokazala je pre svega da Srbija još uvek nema kulturu dijaloga, te je Olivera Jovičević morala da prekine emisiju reklamama, pa su se posle pauze strasti smirile.
Možda je trebalo da pojedini učesnici pogledaju emisiju na RTS2, o komunikaciji, pod naslovom „O, imam problem“. Istina, emisija govori o problemima mladih u komunikaciji jednih sa drugima, sa roditeljima, ali bi za mnoge političare u Srbiji bila poučna.
Uostalom, velika je šteta što mnoge emisije sa RTS2, nisu na RTS1, jer to bi onda bio pravi Javni servis budući da  je, ipak,  RTS1 gledaniji od ostala dva kanala.
Ali da može, mada tema nije bila toliko politička, videlo se kod Olivere Kovačević. Tema čuvamo li prirodu, kako se odnosimo prema onome što nas okružuje i da li baš svako veliko padanje kiše mora da nas iznenadi.

Pohvale i plusevi

OPUŠTANJE: Ivan Tasovac u rukavicama
OPUŠTANJE: Ivan Tasovac u rukavicama


Uživao sam u razgovoru 12.06 u Jutarnjem TVD : Ivan Tasovac i urednica Marija Savić Stamenić. Bilo je šarmatno, zabavno, Tasovac sa rukavicama Miki Mausa, Marija opuštena, bilo je to baš uživanje, i eto kako može lepo, dopadljivo, i što je najvažnije sa merom.    
U TV Oku, najzad lep dokument, reporter Dalibor Žarić , ekstremni rafting. Limska regata, regata kroz tri zemlje, jedna od najopasnijih. Odlično snimano, montirano, uradjeno, dokaz da sam ponekad u pravu. Žarić je odličan reproter i dobro je što je batalio vodjenje iz studija. Treba ga slati što više na teren. Malo je danas takvih reportera u Javnom servisu, poput njega, Vladimira Banića, i još nekih. I trebalo bi ih slati na teren što češće jer to je televizija, a ne sedenje u studiju.

Novi primeri podgrevanja javnog mneja

OPRAVDANO JE  SUMNJATI: Posebno u sve one koji sumLJaju
OPRAVDANO JE SUMNJATI: Posebno u sve one koji sumLJajuVažnija je halabuka od predloga zakona. To je već klasičan manir srpskih medija. A nažalost i Javni servis se tako ponaša. U TVD2 ide prilog o reagovanjima na predlog zakona vlade Crne Gore o slobodi veroispovesti. I tek se, na samom kraju priloga, spomene taj odredjeni član predloga zakona, i šta je Mitropolija rekla. Pazite, član oko kog se lome koplja, stave na kraj priloga! Neverovatno. Ali to je tako,  u Srbiji,  raspravlja se o svemu i svačemu, ali bez činjenica. Tako bi i o ovom. Verujem da ni sama novinarka, a ni i urednici, nisu pročitali predlog zakona. I onda povrh svega najbitniju činjenicu stave na kraj.
Vrhunac učestvovanja u histeriji oko predloženog zakona  bilo je učešće Andrije Mandića u Jutarnjem TVD. Prvo najava, razgovaraćemo sa Andrijom Mandićem ’’koji je NARAVNO u Podgorici’’, te ispade kao da je Mandić heroj koji je na braniku Srpstva u Podgorici. I onda ga urednica TVD pušta, bez ikakvog potpitanja, da prosipa najgore optužbe na račun crnogorskog predsednika, ali bogami i na „izdajnike srpstva“ koji se usudjuju da, u Beogradu,  misle drugačije od Mandića i pojedinih državnih službenika, istoričara i pesnika (u Beogradu)!
Vrhunac je bilo pitanje da li je sad sigurno ići na more u Crnu Goru! Dočim je i odgovor bio vrhunski - otprilike samo u one opštine u kojima su, na lokalu,  Srbi na vlasti. Znači, Srbi koji avionom dolaze u Podgoricu nisu sigurni (dodajem ja).
Javni servis ima dugu istoriju učestvovanja u podizanju temperature u odnosima Srbije i drugih okolnih država.
RTS je bio devedesetih godina glavni „ložač“, ekran sa kog su patriotski novinari sipali oganj (jači i opasniji od svih zmajeva iz tv serije „
Igra prestola“), uništavajući  i ono malo razuma što ga je bilo. I kad sam pomislio da su ti daani prošli, evo ponovo - citati Matije Bećkovića kako ga je malo sramota što ima CG državljanstvo. A, stvar se reševa jednostavno, bar to nije velika para, poslati dobrog novinara i da se čuje druga strana. Ali, avaj -  takvo novinarstvo i uredjivanje su odavno izumrli na Javnom servisu.
A pošto su budale ravnomerno rasporedjene, kad posle nekom bude pukla glava ili automobil u  Crnoj Gori završi u moru, biće kasno. A po običaju kreće se od sporta, pa do vere. Tako su  počeli i sukobi i raspad bivše Jugoslavije, zar ne ?

’’Odlož(e)no’’ reagovanje

Velika je šteta što RTS nema, kao naprimer HRT ili neki drugi javni servisi,  kasnu večernju emiisju u kojoj bi se govorilo o temi dana.
Postoji „TV OKO“, ali ponekad je urednicima, očigledno, komplikovano da se ’’prestrojavaju u hodu’’. Hoćete primer?! Kad je izbila ’’afera’’ oko testova za prijemni, to je mogla da bude, tog dana, tema emijije, a francuski humanitarac bilo koji drugi dan. Ovako je cenu ’’platio’’ TVD2 sa predugim gostovanjem ministra prosvete, pa je sve nekako ostalo nedorečeno. Ostalo se u domenu spekulacija, naročito kad je ministar rekao da će presek imati te večeri oko 22.00. Idealno za takvu jednu večernju emiisju.
Ali, da tako nešto postoji na javnom servisu, gde bi onda išle reprize repriznih repriza? Ili serijski program, za koji je uveče  ne samo teško pogoditi vreme i kanal emitovanja, nego i vreme repriza.

Može li bar Vučić, uz kredit

U svetu je uobičajeno, a i regulisano, da ako jedna TV ima nešto ekskluzivno, druge TV dobiju snimak, naravno,  uz obavezno navodjenje izvora.
U Velikoj Britaniji postoji propis da televizije razmenjuju delove sportskih dogadjaja, recimo ako SKY Sports ima pravo na prenos, golovi se daju drugim TV uz davanja tkz. kredita.

ALEKSANDAR vučić: I slika i ton ali samo na TV Pink
ALEKSANDAR vučić: I slika i ton ali samo na TV Pink

Aleksandar Vučić najčešće ide na Pink, i to je njegov izbor. Ali kad saopšti nešto važno, kao da pariskog sastanka neće biti, onda je to vest i ta izjava trebalo bi da se čuje i na drugim TV. 

RTS i Pink bi trebalo da se dogovore da RTS može da emituje snimak, uz davanja kredita.
Samo rečenica da je Vučić izjavio TV Pinku, a da su tekst i vest pokriveni snimkom kako Vučić govori, „fishing“, nemo, bez tona, način je koji pre pripada prapočecima TV, nego sadašnjim standardima. Uostalom, tako Sky News i BBC koriste izjave date ili jednim ili drugima, ako su izjave važne.

Ovo bi trebalo da se reguliše, jer najviše trpe gledaoci, koji bi, opet, trebalo da imaju poverenje u novinare RTS da će im sve preneti kako treba i kako je bilo.

Letnja šema

Javni servis je počeo letnju šemu. Srbija nije. Na svu sreću ostale su neke druge TV stanice, koje ostaju verne profesiji.
Pa, posle nema kukanja,  kad rejtinzi počnu da opadaju, ali opet će „pasti“ hvaljenje u TVD2