Septembar i nije baš počeo slavno za RTS, odjeknulo je po društvenim mrežama  da je emitovanje filma „Ninjo“ prekinuto zarad vesti. I da su posle vesti pustili  drugi film te da gledaoci nisu videli kraj onog koji su do malo pre gledali.I? Nikom ništa! 

Komentar na Twitteru, deljanja i dopadanja
Komentar na Twitteru, deljanja i dopadanja

Nekad davno desilo se nešto slično, emitovanje filma „Kartum“ nije privedeno kraju, jer sa Košutnjaka nisu poslate sve tri trake sa filmom u Takovsku, već samo dve. Tadašnji generalni direktor Milan Vukos je naterao urednika filmskog programa Radoslava Zelenovića da dodje u TV, udje u studio i da se ’’uživo’’ izvini gledaocima. I ne samo to, nego je sledila i kazna.

Za sve aktuelne javašluke, ne samo u septembru već i one ranije -  nikom ništa!  Ili bar javnosti nije predočeno.
Javnosti se samo govori o uspesima  ’’enormne gledanosti’’, koja je postignuta pre svega zahvaljujući sportu, a ne zbog nekog velikog kreativnog napora zaposlenih u Javnom servisu.

Greška za greškom

Kad napišem da se oni jako dobro zabavljaju za naše pare, mnogi misle da nisam u pravu. Medjutim evo: Ovaj kajron sa rezulatom izgleda kao da je stigao iz Severne Koreje. Sećate se kad je njihova TV objavila kako ekipa S. Koreje postiže pobedu za pobedomna nekom svetskom prvenstvu.

Severna Koreja, al' u Srbiji
Severna Koreja, al' u Srbiji


Tako je RTS izveo i verovatno utešio mnoge, da je Srbija na svetskom prvenstvu u košarci pobedila Argentinu.
Možda bi po RTSu osvojili i neku medalju.

Kad gost ne zna da je „uživo“ u programu

Zna se tačno procedura kad gost ulazi i seda u studio kad je program „uživo“ . Samo sedam dana posle pogrešnog menjanja-filma-tokom-emitovanja, u studio je ušla Ivana Vujić, direktorka Narodnog pozorišta, koja je javno molila da dodje šminkerka i da je uredi.
Koliko grešaka u proceduri!  Kao prvo, gost obavezno ulazi u šminkernicu pre pojavljivanja na ekranu, kao drugo, asistent u studiju uvodi gosta, objašnjava mu kad da udje i gde da sedne, a ulazi se ili za vreme reklame, ili se „izrežira“ ulazak, smisleno, a ne ovako haotično i amaterski.

IVANA VUJIĆ: Nije shvatila da je uvedena u progam i da je već ''uživo''.
IVANA VUJIĆ: Nije shvatila da je uvedena u progam i da je već ''uživo''.


I ''velikim'' TV se to dešava. Ćak i da im udje pogrešan gost. Kao kad je u BBC studio  ubačen taksista koji je čekao da odveze gosta. Ali tad je „floor manager“ bio kažnjen. Ovde - Alajbegova slama.  A što je najtragičnije, čak je moglo  da ispadne super, da se voditeljka snašla i da je pozvala šminkerku da, dok razgovaraju, pred kamerama „ulepšava“ gošću.
Ovako, ispalo je brljivo.
Ne znam da li ih i tome uče instruktori, ali se bojim da će uskoro BBC zamoliti naš Javni servis da ih više ne spominju kao organizatora obuke, jer ih svakog dana u svakom pogledu sve više brukaju.

Kolege se štite

Toliko puta kada sam radio uključenja za Sky News, u slučaju da je voditelj nov i ne bas mnogo iskusan producent bi me, prethodno,  upozorio i zamolio da budem oprezan i spreman na svako iznenadjenje. I to je bilo pravilo kuće, da se kolege uzajamno čuvaju i štite, bez obzira na pitanje, jer u tim slučajevima je uvek moguće odgovoriti sa “da izgleda da je tako, ali po svemu sudeći....i vratite sve u normalu

ALEKSANDAR STOJANOVIĆ: Nekolegijalnost ili nesnalaženje?
ALEKSANDAR STOJANOVIĆ: Nekolegijalnost ili nesnalaženje?


Zato nije lepo izgledalo kad je Aleksandar Stojanović rekao „Šarenac je brzo odjavio da bi nama prepustio teži deo posla“.
Neprofesionalno i nekolegijalno!

Šta je vaznije, poduhvat  ili ministar?

TVD2, prilog iz Kolubare da će železnički saobraćaj biti u prekidu, jer ona dva ogromna kopača glodalice  prelaze na nov kop. Fascinantan poduhvat,  ogromne  mašine treba da predju i reku Kolubaru. Brzina četiri metra u minuti, više hiljada tona, kako preko reke, kako preko pruge, kako su ih inženjeri olakšali….Ali ne!  Ništa to nismo ni videli, ni čuli!  Ali su zato ministar i v.d. generalnog direktora EPS-a pričali o budućim planovima, potencijalima….Na kraju šta je utisak?  Važniji je ministar od prave novinarske priče.

Kad je priča o mašini zanimljivija od priče minista
Kad je priča o mašini zanimljivija od priče minista


To nije pravi javni servis, kakav bi trebalo da bude za gradjane, već javni servis u službi političara koji su trenutno na vlasti.
Ponovo ću napisati Ovakav kakav je RTS nikako se ne može nazvati javnim servisom, već,  da budemo iskreni, državnim servisom, odnosno servisom onih koji su na vlasti.Pa neka ih onda vlast i plaća, iz budžeta.

Marina Abramović, zvezdani čas RTSa

Pravo osveženje bilo je gledati emisiju Borisa Miljkovića sa Marinom Abramović. Zvezdani časovi Javnog servisa, onako kako bi i trebalo. Jer, u javnosti se o toj izložbi govori rečnikom iz sedamdesetih  godina, ideološkim, dok je ova emisija bila jedan odličan umetničko-dokumentarni prikaz.

ZVEZDANI TRENUCI RTS:Dokumentarni film o Marini Abramović
ZVEZDANI TRENUCI RTS:Dokumentarni film o Marini Abramović


Šteta je što autor Boris Miljković nije više prisutan na programima javnog servisa. Na RTS3 slučajno sam naišao na reprizu njegovih dokumentarnih serija i ukrštanju ljudskih sudbina ’’preko’’ i u Egiptu. Zar ovaj program nije zaslužio reprizu na RTS1 koji je u letnjoj šemi zatrpan reprizama?

Slagalica ili Slagaličetina

Slagalica, taj veliki TV hit RTSa, polako klizi u osrednjost. Za vreme Milke Canić Slagalica je bila reper za pismenost i činjenice, moglo je mnogo da se nauči gledajući je i ne samo to, već i da se proveri  spostveno znanje.


Danas, možete da naučite da je validno reći „fenjerčina“ i da za to dobijete poene, ili recimo „inženjeričan“. E, pa onda, možete da kažete i „Slagaličetina“

Sedam TV dana


Bila je to, nekad,  zanimljiva emisija, kad ste mogli da saznate sta RTV Beograd sprema i čime će da se predstavi javnosti.

7 TV DANA: Glamurozno o praznom
7 TV DANA: Glamurozno o praznom


Sad smo dobili glamurozno izdanje, u kome su paradirali glavni urednici, obećavajući pre svega zabavu, nove zabavne formate, serije , filmove.
I, već po običaju.  Javni servis obrne svoju ulogu, jer Javni servis bi trebalo  prevashodno da  informiše, otvara društvene teme, pai da obrazuje,  a tek onda i da zabavi.
RTS je obrnuo stvari boreći se zabavom protiv komercijalnih TV. Društvene teme neka otvaraju drugi, a RTS će ’’zauzeti stav’’, kad sve prodje, posle nekoliko dana. Jer se netalasanjem (o)pravdaju mandati, od kojih je jedan čak penzionerski.
Evo primera: Prva TV je odmah reagovala na aferu sa švajcarskom fimom „Cryosave“, kojoj je , posle akcije roditelja i advokata iz Srbije zabranjen rad - umesto da to bude tema velikih rasprava na Javnom servisu.  I ne samo to!  Takodje,   šta se sve dešava u dijalogu vlasti i opozicije oko izbornih pravila? RTS o tome ćuti i čeka, na šta će sve to da izađe, pa će tek  onda, kad se vidi na koju je stranu prevalilo, da se angažuje. Sede visoko na tribinama i ćute.
Da bi Srbija dobila pravi javni servis, trebalo bi promeniti veliki deo rukovodstva Javnog servisa, posebno onaj deo koji je „ubio“ njegov informativni karakter, rukovodstvo koje je napravilo najdosadniji Jutarnji program u zemlji  i bezličan TVD. Veliki deo rukovodstva RTS pojma nema šta je to televizija.(Osim da je to kutija sa pokretnim slikama!)
Ako je neka vrsta utehe i to treba znati napraviti.  I to je umeće - napraviti tako bezličan i ravan informativan program, i toliko dosadnu TV, sa zabavom koja je razvodnjena zabava „ružičaste televizije“. Na neki način nije ni čudno, jer su mnogi na RTS i došli upravo sa takvih TV, pa su i uspevali da se održe  dok je njihov guru Tijanić bio tamo. Kad je on otišao, brod je počeo, polako ali sigurno, da tone.

Delirijum tremens

Izgleda da mnogi urednici i šefovi u Javnom servisu pate od ove bolesti, izgubili su kontakt sa realnošću i sa gledaocima, za njih ne postoje problemi u društvu, osim ako eventualno stigne neki politički mig, ko zna sa koje strane.

Nezanimljiva serija Radoša Bajića...
Nezanimljiva serija Radoša Bajića...


Što se tiče serija nisam neki veliki ljubitelj serija Radoša Bajića, mada mislim da su neke epizore serije „Selo gori a baba se češlja“ maestralne, dok ova, najnovija, nije po mom ukusu.

... i ''sakivena'' serija Gorana Markovića
... i ''sakivena'' serija Gorana Markovića


Ali zato ne vidim razlog zašto serija Gorana Markovića nije u „prime time-u“ nego se emituje posle ko zna koje reprize Boljeg života.
Raduje namera da ponedeljak opet bude termin za originalne serije u produkciji RTS-a, ali koliko će biti istrajni ostaje da vidimo.Obećanja su velika

Mali korak za demokratiju, ali veliki za RTS

TV OKO! Najzad o izborima, uslovima i bojkotu. Istine radi,  gosti su bili eksperti, profesori Milan Jovanović i Dušan Vučićević i stručnjak Srđan Bogosavljević.

STEVAN KOSTIĆ, autor emisije TV  OKO o izborima
STEVAN KOSTIĆ, autor emisije TV OKO o izborima


Ovo je, zapravo,  mali korak za RTS, ali trebalo bi pohvaliti početak, sa nadom da će jednog dana „koplja ukrstiti“ i akteri izbora i bojkota i da će sa jedne strane sesti, naprimer, Nebojša Stefanović, a sa druge Dragan Đilas ili Vuk Jeremić, ili bilo koj drugi  iz ’’kombinacije’’ sa okruglih stolova na FPN.

''Flešbek''

Zanimljiv je koncept povratak Slavka Beleslina, posle mnogih profesionalnih lutanja“. Istina, imam dvoumku da li program ide „uživo“, kako se reklamira ili je snimljen.

POVRATAK: Slavko Beleslin
POVRATAK: Slavko Beleslin


Ako zaista ide „uživo“ čestitke produkciji koja uspeva  da „spakuje“ emisiju u 56 minuta, koliko piše u programskoj šemi. I još jedna dvoumka: Zašto ova emisija ide iz redakcije „Aktuelnosti“ kad je to u stvari zabavni kviz? Treća je dvoumka, ustvari, potvrda kako ljudi koji prave rogramsku šemu slabo znaju svoj posao  jer „lepe“ kviz na kviz. Taman se završi ’’Potera’’ ide emisija sličnog formata. Bizarno

Povratak sa dokumentacem

Povratak na posao. Jelena Obućina Rakić i dokumentarac „Sami“ o ljudima trećeg doba, kako se boriti protiv samoće, starosti i kako ih je društvo ostavilo na cedilu.

Kadar iz emisije o samoći
Kadar iz emisije o samoći


Iako Jelenu više volim kao urednika TVD3, zajedno sa Milošem Milićem, koji bar malo vraćaju značaj programa Javnog servisa, ovaj njen pokušaj vredi da se o njemu piše. Uz dve napomene: Danas TV traži lično, autorsko pojavljivanje. Vreme anonimnih dokumentaraca pokalo prolazi, gledaoci se vezuju za autore koji ih vode kroz priču. Jelena je medju onima koji uspešno prelaze „rampu“ i šteta je što je nije bilo da nas vodi kroz ovu priču o samoći.
Druga napomena je više sugestija. Za duže dokumentarce reditelj je neophodan. Ipak mi novinari, urednici i reporteri nismo završili te škole za postizanje unutrašnje dramaturgije i napetosti. Za takve dokumentarce reditelj je pod „must“.

RTS kao tračerska TV

TVD 3 je uradio nešto o čemu  bi trebalo predavati na fakultetima novinarstva da se ne bi smelo raditi. Urednica Danica Kostić uvalila je TVD u tvitersko blato, prenoseći raspravu izmedju ’’glodura’’ Informera i Boška Obradovića.

TVD3: Nivo blata
TVD3: Nivo blata


Znajući autore možete misliti koji je to bio nivo. Prenošenje ove debate bilo je ’’ničim izazvano’’: Novinar je uradio sramotnu stvar, po naredjenju  (a, nažalost nije bio u poziciji da to odbije), a urednica još veću.

Ja volim Srbiju

Kad nema dobre ideje, ’ajde da recikliramo program i da nastavimo sa već vidjenim formatom, verovatno po onoj kartaroškoj „zicer kuću gradi“. Možda su bar  mogli da promene ''kapitene''. Zbog ’’više sile’’ promenjena je voditeljka.

DRAGANA KOSJERINA: Da li je morala i u ''Ja volim Srbiju''?
DRAGANA KOSJERINA: Da li je morala i u ''Ja volim Srbiju''?


Dragani Kosjerini se ovim čini loša usluga. Počinje da vodi sve i svasta, malo Jutarnji program, pa malo zabavu, pa sad ovo, postaće „voditeljica svaštarka“. Danas postoji voditeljska specijalizacija. Na granici da sklizne u svaštarenje je i Slobodan Šarenac.
Ali, novac vrti gde burgija neće.

Ajm’o još malo da srozamo Javni servis

Sećate li se realiti programa pod Tijanićevim nadzorom? „48 sati svadba“, gde su koliko se sećam svi uspeli i gde se izgubila svaka draž.
E sad smo dobili još goru varijantu: „Svadba iz mog kraja“. Da li je ovo pobedilo na konkursu nezavisnih produkcija, ili ušlo na ekran Javnog servisa na mala vrata, svejedno je. Očajno je.

SVADBA IZ MOG KRAJA: Očajno
SVADBA IZ MOG KRAJA: Očajno

Mirka Vasiljević debituje kao voditeljka i to je - katastrofa. A ovakvi programi srozavaju ionako mali ugled Javnog servisa.
Ali, ni sportski  reporteri nisu ništa bolji. Tokom prenosa finala odbojke čuli smo jednog kako kaže  „Nije još uvek podesio nišanske sprave“. Sve šablon do šablona. Glupost koju ne pamte ni najstariji gledaoci televizije (šablon na šablon).

Zaključak septembra

Da ima i malo kontrole, da UO ili Programski odbor RTS ili REM rade bar mali deo svog posla, mnogima koji se danas predstavljaju da su urednici ili direktori, na ulazu u zgradu u Takovskoj 10 bi trebalo oduzeti propusnice za nesmetan ulaz. Bojim se da je čak i za to kasno! 
Popravke više nema, kasno je čak i za to.