Najuticajniji španski list "El Pais", 5. juna je preneo vest da je naša redakcija uspela da spreči prodaju listova ukradenih iz Knjige sećanja Josipa Broza Tita, na aukciji u Malagi 3. juna. Novinari "El Pais-a" takođe postavljaju pitanje ko je misteriozni kolekcionar u čijem su se posedu nalazile sporne stranice, kako su do njega dospele i kako će se konačno doći do istine. 

Da podsetimo, prema otkriću saradnika Medijske mreže Antidot, reč je o 12 autografskih strana (lotova) sa potpisima poznatih svetskih državnika i njihovim pisanim izjavama koje su tokom poseta Beogradu 80-ih godina prošlog veka zapisali u Titovu Knjigu žalosti koja je za strane državnike bila otvorena u Kući cveća. Pomenuti lotovi predstavljaju samo deo znatno veće kolekcije od 40 strana koje su isečene i ukradene iz Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ).

Redakcija Antidota se obratila brojnim domaćim institucijama - Ministarstvu kulture, Muzeju istorije Jugoslavije, INTERPOL-u u Srbiji, Ministarstvu unutrašnjih poslova- Upravi kriminalističke policije, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, kancelariji UNESCO-a, Republičkom pravobranilaštvu, Direkciji za imovinu, pravnoj službi i kabinetu Predsednika Vlade, Predsedniku Republike, Odboru za kulturu i Predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije. Istovremeno o ovom slučaju obavestili smo i veliki broj regionalnih i inostranih medija.

Nakon teksta objavljenog na sajtu Antidota i velikog broja dopisa poslatih na adrese državnih institucija, domaćih i stranih medija, iz aukcijske kuće International Autograph Auctions Europe (IAAE), 2. juna nam je potvrđeno da je Organizacioni odbor te ustanove doneo odluku o povlačenju spornih lotova koje potražuje Srbija sa aukcijske prodaje zakazane za 3. jun. Istovremeno, iz MUP-a Srbije zvanično nam je potvrđeno da je, nakon otvaranja istrage, srpska policija preko Interpola zatražila od španskih organa stopiranje prodaje i povraćaj ukradenih artefakata Republici Srbiji kao zakonitom vlasniku. 

Originalan tekst u El Pais-u možete pročitati na ovom linku:

http://internacional.elpais.com/internacional/2017/06/02/actualidad/1496418523_022031.html

El Pais zaključuje da slučaj ostaje u vazduhu dok se ne reši kako su listovi dospeli na aukciju
El Pais zaključuje da slučaj "ostaje u vazduhu" dok se ne reši kako su listovi dospeli na aukciju