U četvrtak 28. februara, u Podgorici je održana tribina na temu “Članstvo Crne Gore i Makedonije u NATO – uticaj na stabilnost i bezebdnosne prilike u regionu Zapadnog Balkana”. Na tribini koja je organizovana u saradnji Medijske mreže Zapadnog Balkana Antidot i NATO PDD, govorila je Vesna Šofranac, glavna urednica crnogorskog dnevnog lista “Dnevne novine”.

Analizirajući aktuelna dešavanja u regionu nakon uspešnog učlanjenja Crne Gore u Severnoatlantski savez i sve izvesnijeg uspešnog okončanja procesa prijema Makedonije u NATO, Šofranac je analizirala bezebednosne implikacije pomenutih događaja. Na tribini je bilo govora i o ulozi NATO saveza danas u regionu Zapadnog Balkana, a analizirana su i pitanja da li taj savez još uvek predstavlja samo jedan od vojno-političkih blokova u svetu, kao što je to bio slučaj u vreme Hladnog rata ili je, pak, on danas prerastao u sistem kolektivne bezbednosti koji nadilazi blokovsko svrstavanje karakteristično za prošli vek.

Šofranac je prisutnima predstavila i to koji su ključniu bezbednosni izazovi sa kojima se suočavaju države u regionu, kao i analizu na koji način će članstvo Crne Gore i Makedonije uticati na rešavanje ključnih bezbednosnih izazova u regionu Zapadnog Balkana.

Pored uloge NATO kao bezbednosnog kišobrana u regionu, na tribini su razmatrane i uloge i uticaji Rusije, Turske i Kine na ovom području, kao i pitanje do koje su mere interesi ovih sila komaptibilni sa interesima samih balkanskih država u kojima pojedine od njih imaju snažna idejna i ideološka uporišta.

U svetlu različitih, često međusobno suprotstavljenih, interesa velikih sila sa interesima balkanskih država, razmatrano je i pitanje da li će dalje učvršćivanje položaja NATO-a na prostoru Zapadnog Balkana preduprediti maligne uticaje trećih sila na bezbednost u regionu.

Šofranac je analizirala i stepen opasnosti da nasleđene tenzije u regionu Zapadnog Balkana budu iskorišćene od strane spoljnih sila radi stvaranja nestabilnosti i kasnije trgovine interesima u ovom regionu u globalnoj igri sučeljavanja velikih sila.

Jedna od tema panela bio je i položaj Srbije u novonastalim okolnostima nakon članstva Crne Gore i Makedonije u NATO savezu, kao i načinu i intentzitetu uticaja koji će novi događaji imati na opstanak koncepta vojne neutralnosti Srbije, koji je promovisan zbog specifičnih odnosa zvaničnog Beograda sa Moskvom.

Na tribini je bilo reči i o tome da li Rusija ima kapacitete da spreči dalje širenje NATO na Zapadnom Balkanu, kao i o tome koji su njeni ključni izvori moći u regionu. U tom smislu razmatrano je i pitanje mogućnosti i postojanja namere Rusije da utiče na buduće držanje Crne Gore i Makedonije u pogledu članstva u NATO savezu. U kontekstu aktuelnih političkih dešavanja i krize demokratskog procesa u regionu, na tribini je razmatrano i to da li je proces evroatlantskih integracija dveju balkanskih država nepovratan, odnosno da li je moguće zamisliti situaciju u kojoj bi se te dve države povukle iz NATO u slučaju nekih budućih poltičkih promena u njima?

Među važnim pitanjima pomenutim na tribini bila su i ona koja se tiču daljeg toka dinamike političkog procesa u regionu, ključnih izazova od čijeg će rešavanja zavisiti očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, uloge medija u osnaživanju bezbednosti ili, pak, destabilizaciji regiona i obimu uticaja mekih izvora moći velikih sila u regionu.

Razmatrano je i pitanje kompatibilnosti i podudarnosti interesa zapadnih sila u regionu, kao i pitanje mere u kojoj njihovo razilaženje može uticati na stvaranje pukotina i prostora za penetraciju trećih sila i njihovog uticaja na stabilnost regiona.

Poseban osvrt dat je na izazove koje sobom nosi aktuelna migrantska kriza, kao i obim u kome migracije stanovništva iz regiona i odsustvo ekonomske perspektive otežavaju proces stabilizacije i pomirenja u regionu.

Skup o uticaju članstva Crne Gore i Makedonije u NATO na bezbednosne prilike na Blakanu, organizovala je Medijska mreža Antidot u saradnji sa NATO PDD iz Brisela.