Navodno istraživanje o imovini predsedničkih kandidata koje je objavio portal KRIK, puno je falsifikata i netačnih podataka, sa očiglednom namerom da se pomogne u skrivanju činjenica koje se odnose na imovinu i finansije kandidata Vuka Jeremića.

KRIK je u svom najnovijem istraživanju višestruko umanjio visinu imovine i prihoda kandidata Vuka Jeremića, iako je Medijska mreža Zapadnog Balkana ANTIDOT nedavno objavila obiman faktografski dosije (http://www.anti.media/medijska-mreza/#dosije) u kome se precizno navodi imovina koju poseduju Vuk Jeremić, njegova organizacija i članovi njegove najbliže porodice.

Prvo, prema KRIK-ovim navodima, Jeremićeva organizacija navodno je dobila samo oko tri miliona evra donacija, što je netačan podatak, jer se na osnovu dokumenata do kojih je došao istraživački tim ANTIDOT-a jasno vidi da je Jeremićev CIRSD, od kraja 2013. godine primio donacije u iznosu od 5.957.000 dolara, što je dva puta više od iznosa koji navodi KRIK.

Drugo, KRIK je svesno izneo netačne podatke da je Jeremićeva preduzetnička PR Agencija za konsalting prihodovala nešto više od pola miliona evra, iako je ANTIDOT mreža precizno utvrdila da je na račun te firme uplaćeno 1.335.000 dolara! Celokupan iznos uplaćen je na osnovu ugovora Vuka Jeremića i fondacije „China Energy Fund Committee“ koja je dodatnih 1.000.000 dolara uplatila CIRSD-u.

Pored svega navedenog, KRIK je umanjio i kvadraturu stambenih nekretnina koje poseduje Jeremićeva porodica navodeći da nekretnine poseduju samo Jeremićeva supruga i majka, pa tako javnost netačno obaveštavaju da Jeremići poseduju svega 518 metara kvadratnih, iako je ANTIDOT precizno objavio da je reč o 1.100 kvadratnih metara stambenog prostora. 

Dalje, KRIK je propustio da istraži nekretnine u vlasništvu Štefanije Lekić, majke Jeremićeve supruge Nataše, koja poseduje neverovatnih 359,5 kvadrata stambenog prostora i preko 11 hektara zemljišta, a koje je stekla pošto se njena ćerka udala i Jeremić postao ministar spoljnih poslova.

U istraživanju nije pomenuto ni da Ratomir Lekić, otac Nataše Jeremić, poseduje kuću od 64 metara kvadratnih u Vladimircima, stan površine 81 kvadrata na Novom Beogradu gde zajedno sa svojom suprugom Štefanijom Lekić poseduje i stan od 55 kvadrata.

Konačno, portal KRIK nije pomenuo ni činjenicu da je Vukov otac, Mihajlo Jeremić, vlasnik kuće od 97 kvadrata u Ježevici kod Čačka, ali i da u posedu ima nešto više od četiri hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

U Dosijeu koji je objavio ANTIDOT možete pročitati detaljne podatke o imovini Vuka Jeremića, ali i o novčanim malverzacijama, nameštenim ugovorima, višemilionskoj šteti koju je naneo budžetu Republike Srbije dok je bio ministar spoljnih poslova i vezama sa kriminalnom biznis scenom Balkana.

Ne ulazeći u tačne motive KRIKA za iznošenje materijalnih neistina u istraživanju koje je taj portal objavio, svesno grešeći baš kod kandidata Vuka Jeremića, verujemo da je namera bila da se ovim neistinama pomogne pomenutom kandidatu tokom izborne kampanje.

Medijska mreža Antidot

24.03.2017. godina

www.anti.media