OKT 2017
OKT 2017

Mesečna analiza rada javnog servisa RTS

Od juna 2017. na portalu Antidot-a, Jakša Šćekić će na mesečnom nivou objavljivati detaljnu analizu rada javnog servisa Srbije.

Jakša Šćekić

Jakša Šćekić je novinarsku karijeru počeo u beogradskim Večernjim Novostima. Posle nastavio u Televiziji Beograd kao jedan od voditelja i urednika Beogradskog programa i TVD 3. Među osnivačima trećeg i satelitskog programa RTS. Skoro 13 godina bio šef dopisništva britanskog Sky News-a za Istočnu Evropu, bio producent za Sky News u Bagdadu, Jerusalimu, Briselu i Vašingtonu. Bio specijalni savetnik generalnom direktoru vojvođanskog javnog servisa.

Karijeru završio u beogradskom dopisništvu agencije Reuters. Medijski stručnjak, drži predavanja o TV novinarstvu mlađim kolegama a i obuku direktorima velikih firmi "Kako se ponašati pred kamerama". Danas je urednik regionalne politike na portalu medijske mreže Antidot i urednik unutrašnje politike.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC OKT 2017.

  KAKO SAČUVATI MENTALNO ZDRAVLJE GLEDALACA

  KAKO SAČUVATI MENTALNO ZDRAVLJE GLEDALACA

  Svi govore kako postoje dve Srbije. Tačno, ali je samo pitanje koje dve? Jedni će reći, Obrenovići, Karađorđevići, ili partizani ili četnici, ili Srbija ka zapadu, ili Srbija ka istoku. Ja velim, tačno, postoje dve Srbije: jedna koja se vidi, ali postoji i druga, koja je tiha, koja se ponekad pojavi i oglasi na programima Javnog servisa.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC SEP 2017.

  KRUPNI REZULTATI U SENCI SITNICA

  KRUPNI REZULTATI U SENCI SITNICA

  Uvek sam pomalo sentimentalan kada u inostranstvu gledam RTS Sat, jer smo ga davno, davno, devedesetih godina stvarali u onim izuzetno teškim vremenima. Znam da i dan danas redakcija Sat TV kuburi sa produkcijskim kapacitetima, ali ponekad mi se čini da prave istu grešku (verovali ili ne u Beogradu imam na kablu RTS Sat, pa ga pogledam), koju sam, kao prvi glavni i odgovorni urednik pravio i ja, a to je da baš ne znamo tačno, šta srpska dijaspora želi da vidi na tom RTS programu, sem izvorne narodne muzike.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC AVG 2017.

  PANONSKO MORE BEZ TALASANJA

  PANONSKO MORE BEZ TALASANJA

  “Beograd i Srbija su svet“, sećate li se tih natpisa koji su nošeni po Srbiji u vreme demonstracija krajem devedesetih godina i NATO agresije? Možemo danima da raspravljamo, jesmo li ili nismo, ali kad pogledamo rezultate istraživanja korišćenja društvenih mreža i mobilnih platformi, definitivno jesmo.
  Dobio sam istraživanje agencije “Pioniri i Smart Plus research”, a naziv istraživanja je „Stanje društvenih medija u Srbiji 2017. godine“. Uzorak - 1000 gradjana starosti izmedju 18. i 64. godine.
  Rezultati slični kao u razvijenom svetu. Sledi opis letnje šeme RTS-a.

 • TV DNEVNIK ZA MESEC JUL 2017.

  ŽIVOT I TELEVIZIJA U LETNJOJ ŠEMI

  ŽIVOT I TELEVIZIJA U LETNJOJ ŠEMI

  Koncept javnih servisa koji je napravljen u vreme kad su države imale veću ulogu u životu pojedinca i kad je TV tehnologija bila analogna, podrazumevao je tri osnovne funkcije:
  1.Da informišu, 2. Da obrazuju, 3. Da zabave

 • TV DNEVNIK ZA MESEC JUN 2017.

  NIJE U NOVCIMA SVE

  NIJE U NOVCIMA SVE

  Zašto TV dnevnik? Zašto primoravam sebe da gledam televiziju, naročito javni servis u Srbiji, kad zahvaljujući internetu i VPN tehnologiji mogu da gledam BBC?