Stranice ukradene iz Titove Knjige sećanja ipak se neće naći na aukciji koja je ranije bila zakazana za 3. jun u Malagi (Španija). Nakon teksta objavljenog na sajtu Antidota i velikog broja dopisa poslatih na adrese državnih institucija, domaćih i stranih medija, iz aukcijske kuće International Autograph Auctions Europe (IAAE) potvrđeno nam je da je Organizacioni odbor te ustanove doneo odluku o povlačenju spornih lotova koje potražuje Srbija sa aukcijske prodaje zakazane za 3. jun. Istovremeno, iz MUP-a Srbije zvanično nam je potvrđeno da je, nakon otvaranja istrage, srpska policija preko Interpola zatražila od španskih organa stopiranje prodaje i povraćaj ukradenih artefakata Republici Srbiji kao zakonitom vlasniku.

Obaveštenje na sajtu IAAE o povlačenju spornih lotova sa aukcije
Obaveštenje na sajtu IAAE o povlačenju spornih lotova sa aukcije


Potvrđujući da je doneta odluka o povlačenju spornih lotova sa aukcije zakazane za subotu, direktor IAAE Francisko Pinero rekao je da je na adresu te aukcijske kuće stigao zvanični dopis Muzeja Jugoslavije sa zahtevom da se prodaja stopira do okončanja istrage.

„Odluka o povlačenju spornih autografa doneta je na hitnoj sednici Organizacionog odbora koja je sazvana nakon brojnih poziva medija iz Srbije, zvaničnog zahteva Muzeja Jugoslavije i najave da ćemo do početka aukcije dobiti i zvaničan dopis policije sa istim zahtevom“, rekao je Pinero u izjavi za Antidot. On je istakao da je odluka o povlačenju lotova sa aukcije doneta iako do sada organizatoru nisu dostavljeni dokazi o tome da su listovi ukradeni, ali da IAAE ipak nije želela da rizikuje i kocka se sa svojim ugledom. Pinero je dodao da su o odluci obaveštene filijale aukcijske kuće u Evropi i SAD, zainteresovani kupci i klijenti, kao i Muzej Jugoslavije koji je tražio stopiranje prodaje.

Autograf Mihaila Gorbačova, jedan od 40 ukradenih iz depoa Muzeja Jugoslavije
Autograf Mihaila Gorbačova, jedan od 40 ukradenih iz depoa Muzeja Jugoslavije

Pinero je ponovio da su sporni autografi deo kolekcije od 40 listova koja se nalazi u posedu uglednog evropskog kolekcionara koji je aukcijskoj kući ponudio dokumentaciju iz koje se vidi da su listovi autentični kao i da je kolekciju prodao jedan diplomata iz bivše Jugoslavije. Pinero, međutim, nije želeo da otkrije identitet tog diplomate kao ni vreme kada je kupoprodaja obavljena.

U međuvremenu, na sajtu na kome je ranije bila oglašena prodaja, istaknuto je obaveštenje da je 12 lotova povučeno iz ponude.

Ranije, u odgovoru na dopis redakcije Antidota, Ministarstvo kulture i informisanja je saopštilo da je po nalogu tog ministarstva Upravni odbor Muzeja Jugoslavije odlučio da, uz policijsku saradnju, pokrene proceduru za povraćaj ukradenih stranica iz Titove Knjige utisaka. U odgovoru Ministarstva takođe se navodi da je slučaj prijavljen nadležnoj Policijskoj stanici Savski venac kako bi MUP preduzeo radnje iz svoje nadležnosti.

Muzej istorije Jugoslavije: Prodaja ukradenih artefakata sprečena u poslednji čas
Muzej istorije Jugoslavije: Prodaja ukradenih artefakata sprečena u poslednji čas

MUP pokrenuo istragu, o potrazi za ukradenim artefaktima obavešten i Interpol

Državna sekretarka MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković potvrdila je u izjavi za naš portal da je nakon prijave Muzeja Jugoslavije o krađi istorijske dokumentacije, MUP Srbije, odnosno Policijska uprava Beograda (PS Savski venac) u saradnji sa nadležnim tužiocem započela zvaničnu istragu u ovom slučaju. Istovremeno, policija je preko kancelarije Interpola u Beogradu uputila zvanični dopis španskoj policiji za zahtevom da aukcijska prodaja ukradenih listova bude obustavljena do okončanja istrage.

Biljana Popović Ivković je objasnila da u skladu sa zakonom predviđenim procedurama policija u ovom slučaju postupa od trenutka kada je direktorka Muzeja Jugoslavije dala zvaničnu izjavu i prijavila krađu eksponata u Policijskoj stanici Savski venac. Ta izjava je odmah prosleđena nadležnom tužilaštvu koje je tim povodom dalo policiji nalog za pokretanje istrage. Istovremeno, policija je preko kancelarije Interpola i Uprave za međunarodnu saradnju, uz koordinaciju sa ostalim državnim organima, od španskih vlasti zatražila zaustavljanje prodaje ukradenih artefakata iz Srbije. „Mi smo do sada imali odličnu saradnju sa španskom policijom, tako da i u ovom slučaju očekujemo brzo postupanje po zahtevu iz Beograda“, istakla je Popović Ivković.

Reakcija Ministarstva kulture na dopis Antidota
Reakcija Ministarstva kulture na dopis Antidota

Prethodno je Muzej istorije Jugoslavije zatražio od aukcijske kuće International Autograph Auctions Europe da, zbog sumnji u pogledu vlasništva nad ponuđenim artefaktima, aukcija zakazana za 3. jun bude otkazana.

Reakcije državnih institucija na dopise Antidota

Nakon što je redakcije Antidota uputila dopise na više desetina adresa državnih institucija i organa sa molbom da iz domena svojih nadležnosti preduzmu odgovarajuće mere kako bi se ukradeni listovi iz Titove Knjige utisaka vratili Republici Srbiji kao zakonitom vlasniku, Ministarstvo kulture nas je obavestilo da je u saradnji sa policijom pokrenulo zvaničnu proceduru za povraćaj ukradenih artefakta.

U zvaničnom dopisu koji nam je poslala Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe, navodi se da je odmah po saznanju o aukciji zakazanoj za 3. jun ove godine u Malagi, na kojoj je na prodaji trebalo da se nađu i ukradeni listovi iz Titove Knjige sećanja, Ministarstvo kulture u vezi sa tim zatražilo informacije od Muzeja Jugoslavije i Arhiva Jugoslavije.

Nakon pritiska državnih institucija i medija iz Srbije ukradeni autografi povučeni iz prodaje
Nakon pritiska državnih institucija i medija iz Srbije ukradeni autografi povučeni iz prodaje

Muzej Jugoslavije je izvršio detaljnu istragu u vezi sa poreklom pomenutih dokumenata. Prema izgledu dokumenata, kako se to može videti na prikazu sajta aukcijske kuće, posumnjalo se da bi pomenuti listovi mogli biti deo Spomen knjiga poseta delegacija Kući cveća, koje se nalaze u vlasništvu Muzeja Jugoslavije. Uvidom u Spomen knjige utvrđeno je da na mestima gde bi trebalo da budu ne postoje zapisi stranih državnika koji su ponuđeni na aukciji. Na nekim mestima vidljivi su tragovi kidanja listova, dok se negde ti tragovi ne vide, jer su verovatno izvučeni povezani listovi. Obavljeno je potom i istraživanje knjiga evidencija poseta delegacija u Kući cveća, gde su za odgovarajuće datume pronađene beleške da su delegacije koje su predvodile ličnosti čiji su autografi ponuđeni na aukciji navedenih datuma posetile Kuću cveća i da su ostavile zapis u Spomen knjizi”, stoji u odgovoru Ministarstva kulture i informisanja.

Kako se dalje navodi, nepobitno je utvrđeno da su zapisi koji su ponuđeni na aukciji nekada bili sadržaj Spomen knjiga koje se čuvaju u Kući cveća. Iz tog razloga Muzej se pismenim putem obratio Aukcijskoj kući u Španiji sa zahtevom da se najavljena aukcija stopira.

Sledi borba za povraćaj ukradenih istorijskih spisa: Vladan Vukosavlejvić, ministar kulture i informisanja
Sledi borba za povraćaj ukradenih istorijskih spisa: Vladan Vukosavlejvić, ministar kulture i informisanja

Na zahtev Ministarstva kulture i informisanja, Upravni odbor Muzeja Jugoslavije je 26.05.2017. godine održao vanrednu sednicu na kojoj je konstatovano da stranice iz spomen knjiga nedostaju, ali se ne može utvrditi kada su nestale. Naime, krađa strana iz spomen knjiga zasigurno se nije desila posle 2015. godine, jer je tada započeto skeniranje spomen knjiga, a digitalni snimak knjiga odgovara njihovom današnjem stanju.

“Upravni odbor je doneo zaključak da je neophodno nastaviti proceduru uz policijsku saradanju, zato što je to važna istorijska građa za našu istoriju. U skladu sa zaključcima Upravnog odbora, a u cilju sprečavanja daljeg otuđivanja navedenih dokumenata, Muzej Jugoslavije se obratio MUP-u Srbije, nadležnoj Policijskoj stanici Savski venac i zatražio da preduzme sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti”, saopšteno nam je iz Ministarstva kulture.

Na dopis iz Antidota odgovorilo je i Državno pravobranilaštvo koje nas je obavestilo da će taj državni organ preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti ukoliko, povodom ukradenih predmeta, dođe do sudskog postupka. Kako nam je objašnjeno iz Pravobranilaštva, taj organ je nadležan za zastupanje države Srbije samo u sudskim postupcima, tako da će on preduzeti mere ukoliko dođe do toga da predmeti budu potraživani sudskim putem. U fazi istrage, Pravobranilaštvo nas je uputilo da se obratimo MUP-u, Ministarstvu kulture i Ministarstvu spoljnih poslova.

Deo kulturno-istorijskog nasleđa Srbije: Knjiga žalosti otvorena povodom srmti Josipa Broza Tita
Deo kulturno-istorijskog nasleđa Srbije: Knjiga žalosti otvorena povodom srmti Josipa Broza Tita

U nastojanju da prodaja predmeta koji pripadaju kulturno-istorijskom nasleđu Srbije, koja je bila zakazana za 3. jun u Malagi, bude sprečena, a ukradeni eksponati vraćeni Republici Srbiji kao zakonitom vlasniku, redakcija Antidota se obratila brojnim domaćim institucijama - Ministarstvu kulture, Muzeju istorije Jugoslavije, INTERPOL-u u Srbiji, Ministarstvu unutrašnjih poslova- Upravi kriminalističke policije, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, kancelariji UNESCO-a, Republičkom pravobranilaštvu, Direkciji za imovinu, pravnoj službi i kabinetu Predsednika Vlade, Predsedniku Republike, Odboru za kulturu i Predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije. Istovremeno o ovom slučaju obavestili smo i veliki broj inostranih medija, posebno španskih i britanskih, a povratnu informaciju dobili smo od kolega iz lista El Pais koji će svoje čitaoce upoznati sa ovom neobičnom pričom.