Uoči predstojećih izbora desio se niz manjih seizmičkih potresa u korpusu opozicije, okupljene oko ideje bojkota. Prvo se Trifunovićev PSG predomislio u pogledu izbora, obznanivši odluku da će ipak uzeti učešća na njima; potom je Boško Obradović iz Dveri napravio incident ispred Skupštine, nakon čega će 14 njegovih pristalica biti uhapšeno; sam Obradović neće biti procesuiran pošto ga štiti poslanički imunitet. Potom je četvoro narodnih poslanika (po 2 iz vlasti i opozicije), u odgovor na sve to, stupilo u štrajk glađu na stepeništu ispred iste Skupštine; opozicioni predstavnici odlučili su se na štrajk zbog navodne izdaje Kosova i zahteva da se izbori odlože za jesen. Ovi drugi, iz vlasti, razlog za štrajk našli su u tome što tužilaštvo ne radi svoj posao.

SERGEJ TRIFUNOVIC saopštava odluku PSG o prekidanju bojkota i izlasku na izbore
SERGEJ TRIFUNOVIC saopštava odluku PSG o prekidanju bojkota i izlasku na izbore

Paranje grubog bojkotaškog džempera, u skladu s ovdašnjim političkim bon-tonom,  nije moglo da prođe bez glasnih razmirica i međusobnih optužbi: prvo je Vuk Jeremić, preko svog saradnika i šefa pravnog tima V. Gajića, optužio Trifunovića da se, odustavši od bojkota, praktično, prodao za “laki keš”. Trifunović je na to odgovorio tvitom o “teškom kešu”, navodeći da je Jeremić potrošio 5 miliona evra u svojoj predsedničkoj kampanji. Iz toga, logično, sledi i pitanje porekla tolikog novca.

Vuk Jeremić sa Emilijom Lozojolm, glavnim finansijerom i bliskim partnerom
Vuk Jeremić sa Emilijom Lozojolm, glavnim finansijerom i bliskim partnerom

Upravo u vreme ove rasprave, mediji su preneli vest da je u Španiji uhapšen Emilio Lozoja, glavni finansijer i bliski partner Vuka Jeremića; time su potvrđena saznanja do kojih je prvi došao portal Antidota, obelodanivši činjenice o koruptivnim vezama Jeremića, Lozoje i Patrika Hoa, gde je ovo poslednje hapšenje predstavljalo samo dodatnu potvrdu da je organizacija CIRSD služila zapravo za pranje novca i naplatu provizija iz poslova koje su Jeremić i njegovi poslovni partneri obavljali još dok se bivši minister spoljnih poslova nalazio na čelu Generalne skupštine UN. Zahvaljujući tim poslovima, Patrik Ho i Emilio Lozoja uplatili su vise od 7 miliona dolara  na račune Jeremićeve privatne firme i nevladine organizacije koje je osnovao u Beogradu.

BORIS TADIĆ: Predlagač izborne liste ''Lista za bojkot''
BORIS TADIĆ: Predlagač izborne liste ''Lista za bojkot''

U pripremu predizborne klin-čorbe uključuje se i nekadašnji predsednik B. Tadić, sadašnji lider Socijaldemokratske stranke, sa svojim “originalnim receptom”: opozicija treba da izađe sa zajedničkom listom koja bi se zvala “Lista ZA bojkot”, gde bi se glasači animirali da glasaju zapravo za bojkot - u parlamentu, a protiv parlamenta! Ova neobična ideja, koliko god originalno zvučala, ipak nije izvorno Tadićeva;  tu istu ideju iznela je V. Reković iz pokreta “1 od 5 miliona” još krajem januara; “Izađimo na izbore da bismo uneli bojkot u parlament”, kako je tada predlagala.

VALENTINA REKOVIĆ: Izvorni autor Tadićeve ideje liste za bojkot
VALENTINA REKOVIĆ: Izvorni autor Tadićeve ideje liste za bojkot

U ovom opštem galimatijasu ipak postoje neke konstante. Jasno je da Boško Obradović svojim najnovijim akcijama “pobune” a protiv “pasivnog bojkota SZS” radi na podizanju sopstvenog rejtinga, pružajući ujedno priliku predsedniku Vučiću da se predstavi kao “mirotvorac”. Paradoksalno je da SZS, koji je inicirao akciju “STOP nasilju”, a čiji je povod bio fizički napad na Borka Stefanovića, podržava danas aktivnosti Dveri koje potpadaju pod “sračunato ugrožavanje ustavnog poretka i života svih građana Srbije”, a čije posledice bi, po slovu zakona, mogle biti ne samo oduzimanje poslaničkog imuniteta umešanih lica, nego i pokretanje postupka za zabranu rada i brisanje iz registra političkih stranaka Srpskog pokreta “Dveri”!

Nakon paranja bojkotaškog džempera nova strategija je borba protiv apsolutne parlamentarne većine
Nakon paranja bojkotaškog džempera nova strategija je borba protiv apsolutne parlamentarne većine

Predstojeći izbori stavljaju pred (spolja) kontrolisanu opoziciju samo jedan nužan i, eventualno, ostvariv cilj: po svaku cenu onemogućiti da se u budućem Parlamentu postigne dvotrećinska većina, neophodna za bilo kakvu normalizaciju odnosa sa Prištinom. A za to je potrebno obezbediti makar 84 poslanika, koji će glasati protiv. Dakle, prvobitna strategija za bojkot: “dvotrećinska većina od 167 poslanika nije legitimna da donese bilo kakvu odluku o Kosovu” sada je izmenjena u nešto drugo: “Izađimo, bar neki od nas, ali tako da im ne dopustimo 167 poslanika neophodnih za rešenje”. U tom slučaju će opcija “zamrznutog konflikta” moći da se brani i iz Parlamenta, ali i sa ulice. Stoga je referendumsko pitanje ovih izbora – sledeće: “Hoćemo li dopustiti normalizaciju odnosa sa Kosovom ili ne?” Drugim rečima: “Hoće li Srbija nastaviti svoj evropski put ili ne?” To je osnovno pitanje, a sva ostala pitanja izvedena su iz njega; oko tog osnovnog pitanja se 21. juna lome koplja. Ono čega se “patriotska” opozicija danas najviše plaši jeste mogućnost promene Ustava, brisanje one famozne preambule i realni  izgledi da se održi referendum o Kosovu. Za svaki od tih koraka, kao nužan preduslov, javlja se kvalifikovana većina od 167 poslanika. Naravno, dobro je poznato u čijem je geostrateškom interesu održanje trajno zamrznutog konflikta na Kosovu – jednoj od najvećih svetskih sila koju karakteriše “mehka slavjenska duša” i čelični imperijalni zagrljaj od kojeg pucaju kosti.

Dveri izmedju bojkota, nasilja i pozivanja na ustav: Nasrtaj na ministra zdravlja  Zlatibora Lončara na ulazu u parlament
Dveri izmedju bojkota, nasilja i pozivanja na ustav: Nasrtaj na ministra zdravlja Zlatibora Lončara na ulazu u parlament


Zato Dveri danas i potežu pitanje ustavnosti predstojećih izbora, zato ova i ovakva  kampanja opozicije tokom pandemije – a, u isto vreme, oni koji su do juče bili za bojkot sada najavljuju izlazak na izbore; nevidljivi režiseri koji povlače konce iza zavese dodelili su svojim marionetama nove uloge. U budućoj preraspodeli snaga, stoga, ogroman značaj ima osnivanje proevropske liste (Ujedinjena demokratska Srbija - UDS). Iako zasad jedini, pored LDP, obavezali su se da će podržati evropsku perspektivu naše države. U svojoj kampanji naći će se neminovno “između dve vatre” – protivnika moderne, demokratske, evropske Srbije. Jer takva Srbija je – dobra vest.