U istorijskom glasanju, tek trećem u američkoj istoriji, Senat je Donalda Trampa oslobodio optužbi koje su mogle da vode njegovom opozivu, a glasovi disciplinovanih republikanaca omogućavaju predsedniku da ohrabren pobedom od birača u duboko podeljenoj zemlji u novembru zatraži nov predsednički mandat.

Tramp je na suđenju u Senatu oslobođen optužbi da je zloupotrebio vlast i da je opstruisao Kongres, kako su to 18. decembra zaključili u Predstavničkom domu u kome demokrate imaju većinu, ali glasovi republikanaca omogućili su predsedniku da ne dođe ni blizu dvotrećinske većine u 100-članom Senatu koja je po Ustavu bila neophodna za opoziv.

U glasanju oko prve optužnice, zloupotrebe vlasti, 52 senatora bila su protiv a 48 za – sve demokrate plus republikanski senator Mit Romni. Tramp je bio optužen da je zahtevom ukrajinskim vlastima da istraže njegovog mogućeg demokratskog protivkandidata Džoa Bajdena izvršnu funkciju upotrebio za ličnu političku korist.

U drugom glasanju, o optužnici za opstrukciju Kongresa, Tramp je oslobođen 53:47 striktno duž partijskih linija. Sve demokrate bile su za opoziv, svi republikanci protiv. Optužnica je podignuta pošto je Tramp, posle otkrivanja ukrajinske afere, nalagao Beloj kući da spreči pojavljivanje svedoka u istragama tri kongresna komiteta i odbijanje da dostavi tražena dokumenta.

“Donald Džon Tramp, predsednik Sjedinjenih Država, nije kriv”, izjavio je na kraju suđenja otvorenog 16. januara i posle glasanja vrhovni sudija Džon Roberts objavljujući da je Tramp treći predsednik u američkoj istoriji koji je preživeo glasanje u Senatu.

Oslobađajuća presuda stigla je samo dan posleTrampovog obraćanja naciji kada je govorio o neviđenim uspesima ekonomije ne pominjući impičment, a predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je na kraju pocepala kopiju govora koju je imala pred sobom naznačavajući sve dubine raskola američke politike.

Lider senatske većine Mič Mekonol i drugi republikanci uspeli su da se suđenje u Senatu obavi bez saslušanja novih svedoka. U znak zahvalnosti, Mekonel je sudiji Robertsu uručio “zlatan čekić” zato što je suđenjem predsedavao “jasne glave, čvrste ruke i strpljenjem kakvo je ova retka prilika zahtevala”.

Impresivna je kontrola koju je Tramp ostvario nad republikancima. Samo dvoje njegovih senatora usudilo se da glasa da se čuju nova svedočenja i dokazi, u trenutku kada je bivši predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton gotovo molio da bude saslušan.

Bolton tvrdi da je bio svedok Trampovog mešetarenja sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom njihovog telefonskog razgovora 25. avgusta prošle godine. U knjizi koja će uskoro biti objavljena on piše da ga je predsednik instruirao da povuče vojnu pomoć od 391 miliona dolara Ukrajini kako bi vlasti u Kijevu primorao da uprljaju demokratskog političkog rivala Džoa Bajdena.

Postrojeni pred Vođom, uplašeni za svoje karijere, republikanci su odabrali da budu saučesnici u farsi ponižavanja Ustava i vladavine prava kojom je Tamp od starta komandovao iz Bele kuće. Ozbiljna senka nadvila se nad Senatom i američkom pravdom.

Presuda će imati duboke i dugoročne posledice po američke institucije i odnos snaga između izvršne i zakonodavne vlasti. Očevi osnivači dodeli su Kongresu odgovornost i moć za opoziv kao kontrolu predsednika. Senat se međutim stavio u funkciju Trampa, ne zakona.

Tramp je tokom četiri meseca ponavljao da je žrtva političke zavere i pokušaja demokrata da “udarom” anuliraju rezultate izbora 2016. “Predsednika Trampa smo potpuno osvetili i sada je vreme da se vrati biznisu američkog naroda”, tvitovao je Trampov menažer kampanje Bred Parskele. “Ovo strašno iskušenje oduvek je bila kampanja taktike da se ponište glasovi 63 miliona Amerikanaca na izborima 2016. i otvoren napor da se umeša u izbore 2020. udaljene samo devet meseci”.

To što na suđenju nije dozvoljeno saslušavanje novih svedoka nanosi ozbiljnu štetu reputaciji Senata, tim više jer svakako ne bi uticala na očekivanu oslobađajuću presudu i nominaciju republikanaca na konvenciji u avgustu.

Demokrate su zabrninute da će oslobođajuća presuda dodatno ohrabriti predsednika da nastavi da zaobilazi Kongres, ignoriše institucije i potkopava pravni sistem države. Oni ga opisuju kao demagoga koji se postavlja iznad zakona i predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i demokratiji.

Proces impičmenta nije međutim uticao na Trampov rejting unutar njegove konzervativne baze – posebno belih muškaraca, ruralne Amerike, jevanđeoskih hrišćana i konzervativnih katiolika.

Ovo je drugi put za deset meseci da je Tramp izašao iz teške senke pod koju je dospeo. Marta 2019. specijalni istražitelj Robert Muler nije našao dovoljno dokaza o tome da je Tramp umešan u kriminalnu zaveru sa Rusijom za koju se tvrdilo da je pomogla njegovom izboru.

Na prethodna dva suđenja za impičment, Endrju Džonson je u prvim danima posle američkog građanskog rata oslobođen 1868, a Senat je Bila Klintona 1999. Oslobodio optužbi vezanih za seks skandal.

Suđenje je završeno onako kako se očekivalo, ali priča će imati svoj nastavak 3. novembra, kada Amerikanci izađu na birališta. Demokrate će tek tada utvrditi da li im se isplatila igra sa impičmentom od koje očekuju naklonost neopredeljenih birača. Republikanci će znati da li su, i kakav, ožiljak na političkom tkivu zemlje ostavila Trampove zakulisne radnje sa Kijevom.

Predviđanja su da će, uz rekordno nisku nezaposlenost i konsolidaciju privrede, birači dosta brzo zaboraviti na sagu oko impičmenta bez obzira što je ona unela nezapamćenu polarizaciju u društvo.

To što je Tramp ubedio republikance da veruju u ono što on misli, a ne šta se zaista dogodilo, obećava da će na izborima imati njihovo homogenizovanu podršku. Njegov rejting je najveći ikad, što mnogo govori o –Americi.