Samo sedam meseci nakon što je deo javnosti, povezan sa firmom “United Group” i njenim suvlasnikom Draganom Šolakom, vodio beskrupuloznu kampanju protiv odluke Telekoma Srbija da za 190 miliona evra kupi trećeg po veličini kablovkog operatera u Srbiji, objašnjavajući da je iznos preplaćen, ista “United Group” sada za 220 miliona evra kupuje firmu koja pravi gubitke - hrvatskog operatera Tele 2.

Nakon višemesečnog istraživanja poslovanja kompanije “United Group” i sa njom povezanih firmi pod kontrolom Dragana Šolaka, Medijska mreža Antidot ukazuje na okolnost da je u okviru najnovije poslovne odluke, Dragan Šolak odlučio da uloži novac svojih parntera (KKR i BC Partners) u kupovinu firme koja godinama unazad niže gubitke u poslovanju i koja, po svim parametrima, predstavlja firmu čije su perspektive na tržištu takve da je svako ozbiljnije ulaganje u njenu kupovinu izuzetno rizično i više nego sumnjivo.

Prema javno dostupnim podacima, mobilni operater Tele 2 je višegodišnji gubitaš koji je u periodu 2015, 2016. i 2017. ostvario kumulativni gubitak od 17,4 miliona evra. Pored loših poslovnih rezultata, Tele 2 ima izuzetno malo tržišno učeše od svega 19%, što je izuzetno nizak procenat za tržište telekomunikacija, koje karakteriše potreba za stalnim visokim ulaganjima kako bi se očuvala konkurentnost, a to zahteva značajnije tržišno učešće kako bi se obezbedila adekvatna profitabilnost tih ulaganja.

Pored toga, operater Tele 2 nema fiksnu telefoniju poput lidera na tržištu, Hrvatskog telekoma i VIP-a, a ima izuzetno visoke finansijske troškove od oko 4 miliona evra godišnje. Komapnija nema čak ni 4G opseg (800 MHz), a kvalitet mreže je izuzetno nizak.

Kao jedan od ključnih pokazatelja lošeg poslovanja ove firme govori i podatak o visokom koeficijentu zaduženosti kompanije (odnos između ukupnih obaveza i ukupne imovine kompanije), koji je 2017. iznosio 1,2, i bio je drugi najgori koeficijent na hrvatskom tržištu telekomunikacija, što ilustrativno pokazuje u kakvom je katastrofalnom stanju ovaj nisko pozicionirani operater u toj zemlji. Prema javno dostupnim podacima, sve do prošle godine, Tele 2 je imala EBITDA maržu (procent neoporezovane dobiti u odnosu na ukupne prihode) na nivou od svega 5,7%, za razliku od konkurentskih operatera kod kojih se ovaj profit kreće oko 30%, a u slučaju Hrvatskog telekoma čak 40%.

Svi navedeni podaci javno su dostupni i upravo je to razlog zbog koga godinama unazad niko nije bio zainteresovan da kupi firmu koju je čak i švedski vlasnik gotovo bio otpisao i stopirao sva dalja ulaganja u njen razvoj. Međutim, u toku 2018. godine, zahvaljujući jednokratnom prihodu od 25 miliona, poslovni papiri firme bili su frizirani, kako bi se prikrili njeni gubici i kako bi se ona nekako prodala novom vlasniku.

Da su u pitanju frizirani i veštački generisani podaci govori i tvrdnja menadžmenta Tele 2 Hrvatska, koji je u februaru ove godine objavio da je u toku prošle godine firma zabeležila “rekordan rast prihoda”. Prema tim navodima, kompanija je u 2018. godini imala porast prihoda od 14,34 posto uz rast operativne profitabilnosti od gotovo tri i po puta (350%)! Prema istim navodima, EBITDA marža je u toku prošle godine zabeležila neverovatan skok sa 5,7 na 22%.

Iz krugova bliskih hrvatskim telekomunikacijama, novinari Medijske mreže Antidot su dobili informaciju da su za kupovinu operatera Tele 2 postojale dve ponude, jedna u vrednosti od oko 100 miliona evra i druga, iza koje stoji Dragan Šolak, od 220 miliona, koja je višestruko premašila bilo koju razumnu tžišnu cenu koju bi, prema svim pokazateljima, kompanija Tele 2 mogla da ima. Poređenja radi, sa ponudom od 60 miliona evra, Telekom Srbija je pobedio u Albaniji na tenderu za mobilnog operatera koji ima skoro dva puta više korisnika od hrvatskog Tele 2, a koji nema dugove i zauzima stabilnu drugu poziciju na tamošnjem tržištu.

Antidot podseća da su samo pre nekoliko meseci, brojni mediji i analitičari povezani sa Draganom Šolakom i njegovim firmama, vodili kampanju protiv odluke Telekoma Srbija da za 190 miliona evra kupi brzo rastućeg i visoko profitabilnog, trećeg po veličini kablovskog operatera u Srbiji, dok danas, kupovinu neprofitabilne firme od strane Šolakove “United Group” za čak 220 miliona evra, predstavljaju izuzetnim uspehom i genijalnim poslovnim potezom.

S obzirom da je akvizicija operatera Tele 2 tek poslednji u nizu kontroverznih poslovnih poteza Dragana Šolaka i poslovne imperije koju on kontroliše, Antidot će u sredu, 5. juna, objaviti drugi nastavak višemesečnog istraživanja o medijskom, političkom i finansijskom uticaju jednog od najmoćnijih regionalnih tajkuna i struktura povezanih sa njegovim poslovnim carstvom koje obuhvata preko 100 povezanih firmi.

Po prvi put, javnost će  biti u prilici da se upozna sa punom istinom o Hardingovom izveštaju, o tome ko je skrivao i menjao sadržaj izveštaja stručnjaka BBC i zbog čega je Brent Sadler napustio “Šolakov medijski brod koji tone“. U dosijeu će, takođe, biti obelodanjeno i ko kontroliše uređivačku politiku TV N1 i kakva je uloga te televizije u poslovnim manipulacijama “United Group”.

Istraživački tim Medijske mreže Antidot